×

România și Bulgaria, parteneri economici importanți pentru Austria – Camera Economică Federală Austriacă (WKÖ)

România și Bulgaria, parteneri economici importanți pentru Austria – Camera Economică Federală Austriacă (WKÖ)

România și Bulgaria, parteneri economici importanți pentru Austria

Camera Economică Federală Austriacă (WKÖ) a afirmat că România și Bulgaria reprezintă parteneri economici importanți pentru economia Austriei, motiv pentru care cele două state sunt binevenite în spațiul Schengen. Companiile austriece sunt al doilea cel mai important investitor străin în ambele țări și au piețe de vânzare semnificative în regiune.

WKÖ salută acordul actual cu privire la Schengen Air ca un pas comun important pentru consolidarea pieței interne europene. Organizația austriacă consideră că o economie europeană puternică poate avea loc doar pe o piață internă europeană consolidată, inclusiv prin implementarea liberei circulații a persoanelor în cadrul spațiului Schengen.

Decizia de primire a României și Bulgariei în spațiul Schengen

Comisia Europeană a salutat decizia de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024. Aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul, consolidând și mai mult piața internă europeană.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că această decizie marchează un moment istoric pentru Bulgaria și România și este o zi de mare mândrie pentru cetățenii celor două state. Eliminarea controalelor la frontierele terestre va fi discutată în cursul anului 2024.

Pregătirile pentru aderarea la spațiul Schengen

Bulgaria și România au demonstrat în repetate rânduri că îndeplinesc condițiile impuse pentru a adera la spațiul Schengen. Comisia Europeană a confirmat acest lucru în 2011 și a continuat să monitorizeze progresul celor două țări prin misiuni de informare desfășurate la frontierele externe în 2022 și 2023.

Pentru a asista Bulgaria și România în protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, aceste țări vor continua să primească sprijin financiar substanțial, precum și asistență din partea Frontex. Proiectele-pilot dezvoltate de Bulgaria și România la frontierele externe s-au dovedit eficiente și ar trebui să fie transformate într-un format mai structurat.

Impactul aderării la spațiul Schengen

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va avea un impact pozitiv asupra economiei europene, stimulând călătoriile, comerțul și turismul. Această decizie va consolida și mai mult piața internă europeană, facilitând libera circulație a persoanelor și promovând cooperarea între statele membre.

În concluzie, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen reprezintă un pas important pentru consolidarea integrării europene și pentru dezvoltarea economică a tuturor statelor implicate.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul