×

Prăpădul din 2024: Salarii în pericol pentru anumite categorii de bugetari! Ce se întâmplă cu majorările promise

Prăpădul din 2024: Salarii în pericol pentru anumite categorii de bugetari! Ce se întâmplă cu majorările promise

Majorările salariale pentru bugetari în pericol în 2024

Salariile bugetarilor ar putea rămâne la fel și în anul viitor pentru anumite categorii de angajați, potrivit unei schimbări anunțate recent de către Guvernul României. Majorările salariale promise inițial pentru anul 2024 par să fie în pericol, cu Executivul anunțând o schimbare de direcție în privința acestor creșteri.

Excluderea categoriilor care au beneficiat deja de majorări în 2023

Inițial, Guvernul promisese o majorare generală de 5% pentru salariile bugetarilor, însă se pare că această măsură va fi reconsiderată pentru categoriile care au beneficiat deja de majorări în cursul anului 2023. Astfel, bugetarii din subordinea Ministerului Finanțelor, ai Casei Naționale de Sănătate și din domeniul justiției ar putea fi excluși de la această majorare în anul următor.

Această decizie ar putea afecta considerabil angajații din aceste sectoare, care au așteptat cu încredere majorările promise pentru anul viitor.

Realocarea banilor economisiți către alte categorii de bugetari

În schimb, Guvernul ia în considerare realocarea banilor economisiți prin această măsură către alte categorii de bugetari, cum ar fi bibliotecarii, angajații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și cei din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde protestele au fost în creștere în ultimele săptămâni.

Decizia finală în privința majorărilor salariale va fi luată în cadrul ședinței de Guvern programată între sărbătorile de Crăciun și Revelion.

Primele concesii: salariile primarilor

Governul pare să facă concesii în ceea ce privește salariile primarilor, menținând majorări semnificative pentru această categorie profesională. În prezent, primarul general primește o creștere de 2.200 de lei, în timp ce primarii de municipiu beneficiază de o majorare de 1.650 de lei. După schimbările propuse, aceștia ar urma să primească 1.150 de lei, respectiv 860 de lei.

Unele categorii de bugetari pot beneficia de majorări

În ciuda măsurilor de austeritate, nu toți bugetarii ar urma să resimtă impactul negativ, iar unii ar putea să beneficieze de majorări chiar și după revizuirea planurilor guvernamentale. Printre aceștia se numără angajații din Direcțiile de Sănătate Publică, angajații de la APIA și bibliotecarii.

Nemulțumiri în rândul unor categorii de bugetari

Decizia aparentă de a schimba prioritățile salariale a stârnit nemulțumiri în rândul unor categorii de bugetari. Angajații de la Casa de Pensii, angajații din sistemul de sănătate și polițiștii solicită creșteri salariale semnificative și se declară nemulțumiți de această decizie guvernamentală.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul