×

Orele de liniște la bloc în 2024: Regulile s-au schimbat, amenzile au crescut

Orele de liniște la bloc în 2024: Regulile s-au schimbat, amenzile au crescut

Orele de liniște la bloc în 2024: Regulile s-au schimbat, amenzile au crescut

Noul an vine cu modificări în privința regulilor referitoare la orele de liniște în blocurile de locuințe. Începând din 2024, amenzile pentru încălcarea acestor ore de liniște au crescut semnificativ, astfel că locatarii vor fi mai atenți să respecte aceste reguli.

Conform Legii 61 din 1991, orele de liniște la bloc sunt cuprinse între orele 22:00 și 8:00, cu o pauză în timpul zilei, între 13:00 și 14:00. În aceste intervale de timp, este interzisă producerea de zgomote, larmă sau folosirea aparaturilor la o mare intensitate. Legea definește faptul că tulburarea fără drept a liniștii locatarilor în timpul orelor de odihnă atrage după sine aplicarea unei amenzi.

Noul aspect al modificărilor aduse legii constă în creșterea valorii amenzilor. Astfel, amenda pentru încălcarea orelor de liniște începe de la suma de 500 de lei și poate ajunge până la 2000 de lei. În cazul în care autoritățile sunt nevoite să intervină repetat, amenda se va dubla.

Aceste modificări nu se aplică doar locatarilor de la bloc, ci și celor care locuiesc la casă și au curte. Chiar și în aceste situații, vecinii nu își pot deranja semenii prin zgomote, muzică sau gălăgie. Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate ridicată în afara orelor de liniște sunt interzise conform legii.

Cu toate acestea, există și o excepție în care locatarii pot solicita permisiunea vecinilor pentru a organiza un eveniment în timpul orelor de liniște. În acest caz, toți vecinii care ar putea fi afectați de gălăgie trebuie să fie de acord și să semneze un acord prin care își permit vecinului în cauză să desfășoare evenimentul în voie.

Astfel, aceste modificări legislative aduc o atenție sporită asupra respectării orelor de liniște în blocurile de locuințe și vor contribui la asigurarea unei conviețuiri armonioase între vecini. Este important ca fiecare locatar să fie conștient de importanța respectării acestor reguli și să evite producerea de zgomote și larmă în timpul orelor de odihnă.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul