×

Noile Măsuri Adoptate de Camera Deputaților pentru Combaterea Risipei Alimentare

Noile Măsuri Adoptate de Camera Deputaților pentru Combaterea Risipei Alimentare

Camera Deputaților a adoptat recent mai multe măsuri importante pentru combaterea risipei alimentare, într-un efort susținut de USR. Aceste schimbări legislative vin în sprijinul consumatorilor și al comunităților defavorizate, având ca scop principal reducerea cantității de alimente aruncate și promovarea unei abordări responsabile în gestionarea resurselor alimentare.

Mai puțină birocrație și proceduri simplificate

Una dintre modificările semnificative constă în simplificarea procedurilor prin care organizațiile neguvernamentale pot primi alimente cu grad redus de perisabilitate. Această schimbare va facilita distribuirea eficientă a alimentelor către cei care au nevoie, reducând astfel risipa și contribuind la o mai bună gestionare a resurselor.

Platformă națională de raportare a datelor

O altă inițiativă importantă este crearea unei platforme naționale de raportare a datelor privind risipa alimentară, gestionată de Ministerul Agriculturii. Acest instrument va permite monitorizarea eficientă a cantităților de alimente aruncate de către operatorii din domeniu, facilitând identificarea și implementarea unor soluții specifice pentru reducerea risipei.

Reguli obligatorii pentru magazine și restaurante

Legea adoptată impune un set de măsuri obligatorii pentru magazine, restaurante, cantine și alte entități care gestionează alimente. Acestea sunt obligate să aplice cel puțin două dintre măsurile stabilite de lege înainte de a arunca alimentele la gunoi, promovând astfel practici responsabile și sustenabile în ceea ce privește gestionarea resurselor alimentare.

Impactul social și economic al noilor măsuri

Lupta împotriva risipei alimentare are un impact semnificativ nu doar asupra mediului înconjurător, ci și asupra comunităților vulnerabile. Reducerea cantităților de alimente aruncate permite redistribuirea acestora către persoanele aflate în nevoie, contribuind la combaterea foametei și la promovarea unei alimentații sănătoase pentru toți cetățenii.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul