×

Mihai Dodu, demis din funcția de secretar de stat de către premierul Marcel Ciolacu

Mihai Dodu, demis din funcția de secretar de stat de către premierul Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu îl demite pe Mihai Dodu din funcția de secretar de stat

Premierul Marcel Ciolacu a luat decizia de a-l demite pe Mihai Iulian Dodu din funcția de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Dodu, care a inițiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989, va fi înlocuit de Sever-Romulus Stana.

Un nou secretar de stat numit în locul lui Mihai Dodu

În urma demiterii lui Mihai Dodu, premierul Marcel Ciolacu a numit pe Sever-Romulus Stana în funcția de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Stana, care a fost detașat anterior pentru a exercita temporar funcția de prefect al Capitalei și a fost consilier la ANSVSA, preia acum acest rol important în cadrul secretariatului.

Motivul demiterii și reacțiile generate

Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluția din decembrie 1989, și a fost numit în funcție de fostul premier Nicolae Ciucă. În iunie 2023, Dodu a fost înlocuit din funcția de președinte al comisiei speciale pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, dar a rămas secretar de stat. Însă, comisia specială a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989 și a decis că acesta nu îndeplinește condițiile necesare.

La momentul demiterii lui Dodu, mai multe asociații de revoluționari au cerut demiterea lui, însă sunt și victime ale Revoluției din 1989 care au anunțat că vor protesta, inclusiv prin greva foamei, dacă Dodu este demis. Situația creată a generat reacții și controverse în rândul celor implicați în procesul de recunoaștere a meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, iar decizia premierului a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Această schimbare în funcția de secretar de stat evidențiază importanța și sensibilitatea acordată recunoașterii meritelor celor care au luptat împotriva regimului comunist în România, dar și implicarea și puterea decizională a premierului în acest proces.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul