×

Lupii mutanți din zona Cernobîl – o descoperire surprinzătoare

Lupii mutanți din zona Cernobîl – o descoperire surprinzătoare

Descoperirea surprinzătoare a lupilor mutanți din zona Cernobîl

În urma evacuării populației din zona calamitată a centralei nucleare de la Cernobîl, regiunea ucraineană a devenit un sanctuar al vieții sălbatice afectate de radioactivitate. În ciuda condițiilor, multe specii sălbatice par să prospere în această zonă.

Lupii și câinii sălbăticiți cu genomi modificați

Doi biologi americani, Cara Love și Shane Campbell-Staton de la Universitatea Princeton, au început să preleveze mostre de sânge de la lupii și câinii sălbăticiți care trăiesc în zona Cernobîl încă din anul 2014. Rezultatele studiilor lor sunt mai mult decât surprinzătoare. Un studiu publicat în revista Science Advances a dezvăluit că toți câinii sălbăticiți din această zonă au un genom diferit, modificat genetic în comparație cu câinii din orice altă parte a planetei.

O rezistență surprinzătoare la cancer

Prin analizarea mostrelor de sânge, biologii au descoperit că lupii din zona Cernobîl au fost expuși unei cantități de radiații de șase ori mai mare decât limita normală. În locul unor efecte nocive, genomul lor a suferit mutații ce le oferă acum o rezistență extraordinară contra cancerului. Aceeași rezistență a fost observată și la unele exemplare de câini sălbăticiți. Sistemul imunitar al acestor câini seamănă cu cel al oamenilor tratați cu radioterapie în spitale de oncologie.

Importanța descoperirii pentru oameni

Descoperirea făcută de acești biologi poate avea o importanță uriașă în domeniul cercetării genetice și al luptei împotriva cancerului. Studiul lupilor și câinilor sălbăticiți din zona Cernobîl poate oferi informații despre mutațiile genetice care pot crește rezistența oamenilor la cancer și tumori din aceeași categorie.

Studiile îngreunate de războiul din Ucraina

Din păcate, din cauza războiului din Ucraina, cercetătorii nu au posibilitatea să intre în zona protejată de la Cernobîl pentru a aduna mai multe date și a continua studiile lor. Astfel, cercetările în această direcție au stagnat. Cu toate acestea, descoperirea făcută de biologi oferă o perspectivă promițătoare asupra cercetărilor viitoare și a posibilităților de a înțelege mai bine efectele radioactivității asupra organismelor vii.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul