×

Doina Cornea: O viață dedicată luptei împotriva regimului comunist

Doina Cornea: O viață dedicată luptei împotriva regimului comunist

Doina Cornea a fost o figură emblematică a opoziției împotriva regimului comunist din România, dedicându-și întreaga viață luptei pentru libertate și democrație. Iată mai multe detalii despre viața și activitatea ei remarcabilă:

Copilăria și educația

Doina Cornea s-a născut în Brașov în 1929 și și-a petrecut copilăria în diferite localități, începându-și studiile la Reghin și continuându-le la Târgu Mureș și Cluj. A urmat cursurile de limba franceză și italiană la Universitatea din Cluj și și-a început cariera ca profesoară în Zalău.

Implicarea în activismul politic

Experiența sa din Franța în anul 1965 a reprezentat un moment de cotitură în viața Doina Cornea, conștientizând lipsa libertății de exprimare din România comunistă. A început să producă materiale „samizdat” și să difuzeze texte și proteste prin postul de radio „Europa Liberă”.

Persecuția și represiunea

În anul 1980, Doina Cornea a fost demisă de la universitate și a devenit ținta unor anchete, interogatorii și amenințări din partea regimului comunist. A fost supusă unui proces de persecuție politică coordonat de către colonelul de securitate Alexandru Pereș, însă nu s-a lăsat intimidată.

Participarea la evenimente cheie

Alături de fiul său, Doina Cornea a fost implicată în distribuirea de manifeste de solidaritate în sprijinul muncitorilor din Brașov care au declanșat revolta din 1987. A fost arestată și reținută timp de 5 săptămâni, demonstrându-și curajul și determinarea în fața regimului totalitar.

Astfel, Doina Cornea rămâne un simbol al rezistenței anticomuniste din România, dedicându-și viața luptei pentru drepturile fundamentale și libertatea poporului său.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul