×

De ce unele ceasuri arată doar 12 ore și nu 24 – Explicația AM și PM

De ce unele ceasuri arată doar 12 ore și nu 24 – Explicația AM și PM

Te-ai întrebat vreodată de ce unele ceasuri arată doar 12 ore și nu 24? Explicația se află în spatele abrevierilor AM și PM, care denotă momentul zilei.

Originea AM și PM

AM vine de la expresia latină „ante meridiem”, care înseamnă înaintea amiezii, fiind folosit pentru orele de la miezul nopții până la ora 11:59:59 înaintea amiezii. În schimb, PM provine tot din latină, de la „post meridiem”, însemnând după amiază, fiind utilizat de la ora 12:00 de la amiază până la 23:59:59.

Ceasurile de 12 ore

Ceasurile care afișează doar 12 ore sunt cele analogice. Și deși existau și ceasuri cu 24 de ore, acestea erau folosite în principal în domeniul medical pentru a evita confuziile. Ulterior, formatul de 24 de ore s-a răspândit și în alte domenii, inclusiv în armată.

Confuziile și soluțiile

O confuzie comună este legată de miezul nopții, moment pentru care niciun ceas nu afișează complet ciclul de 24 de ore. Pentru a evita aceste situații, recomandarea este să folosești un ceas smart care poate afișa ora în formatul de 24 de ore. Acest tip de ceas poate oferi informații utile despre organism și poate fi de ajutor în viața de zi cu zi.

În concluzie, deși formatul de 24 de ore nu este utilizat în întreaga lume, există opțiuni moderne care permit afișarea corectă a orei în acest format, fie că alegi un ceas smart pentru casă sau un ceas de mână.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul