×

Amenzi mai mari pentru pietonii care traversează neregulamentar în 2024

Amenzi mai mari pentru pietonii care traversează neregulamentar în 2024

Noutate în legislația rutieră: Amenzi mai mari pentru pietonii care traversează neregulamentar în 2024

De anul viitor, pietonii care nu respectă regulile de traversare a străzii vor fi sancționați mai aspru, cu amenzi ce pot depăși suma de 400 de lei. Aceasta este una dintre modificările semnificative aduse de legislația rutieră în privința sancționării pietonilor care traversează neregulamentar.

O schimbare importantă în calculul amenzilor

Începând cu anul 2024, valoarea punctului de amendă pentru pietonii care traversează neregulamentar va fi calculată diferit față de prevederile actuale. Până în prezent, un punct de amendă reprezenta 10% din salariul minim brut pe economie, însă această valoare a fost înghețată la 145 de lei încă din anul 2018, indiferent de creșterile ulterioare ale salariului minim brut pe economie.

Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, care urmează să intre în vigoare din 1 ianuarie 2024, valoarea unui punct de amendă pentru pietonii care traversează neregulamentar va fi de acum înainte echivalentă cu 5% din salariul minim brut pe țară. Având în vedere că salariul minim actual este de 3.300 de lei, această schimbare va aduce o valoare a unui punct de amendă de 165 de lei.

Amenzi mai mari pentru traversarea neregulamentară a străzii

În conformitate cu prevederile Codului Rutier, pietonii care traversează neregulamentar pot fi sancționați cu două sau trei puncte de amendă, în funcție de gravitatea contravenției. Astfel, începând cu anul viitor, amenda pentru traversarea neregulamentară va varia între 330 și 495 de lei.

Este important de menționat că, în cazul în care pietonii plătesc amenda în termen de 15 zile, suma acesteia va fi redusă la jumătate. Astfel, cei care se confruntă cu această sancțiune vor putea achita între 165 și 247,5 lei în termenul acordat pentru reducerea amenzii.

Conștientizarea importanței respectării regulilor de traversare a străzii

Măsura de majorare a amenzilor pentru pietonii care traversează neregulamentar are ca scop principal creșterea gradului de conștientizare a importanței respectării regulilor de circulație în rândul participanților la trafic. Traversarea neregulamentară a străzii poate pune în pericol siguranța atât a pietonilor, cât și a șoferilor, iar aceste amenzi mai mari ar trebui să încurajeze o atitudine responsabilă în trafic.

Este important ca pietonii să acorde o atenție sporită respectării regulilor de traversare a străzii și să fie conștienți de faptul că traversarea neregulamentară poate avea consecințe grave. Siguranța în trafic este responsabilitatea noastră comună, iar respectarea regulilor este esențială pentru evitarea accidentelor și protejarea vieților noastre.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul