×

Valul de Execuții în Iran: 853 de Persoane Omorâte în 2023

Valul de Execuții în Iran: 853 de Persoane Omorâte în 2023

Un val de execuții șocante a lovit Iranul în 2023, cu cel puțin 853 de persoane omorâte, semnalând o creștere alarmantă față de anii precedenți. Amnesty International a denunțat situația îngrijorătoare, cerând comunității internaționale să intervină pentru a opri această tragedie umanitară.

Creșterea alarmantă a numărului de execuții

Numărul de execuții în Iran în 2023 este cel mai mare din ultimii ani, marcând o creștere de 48% față de anul anterior și de 172% față de 2021. Situația a ajuns la un punct critic, cu peste jumătate dintre execuții legate de infracțiuni droguri, conform datelor prezentate de Amnesty International.

Reacția dură a comunității internaționale

Amnesty a subliniat că autoritățile iraniene folosesc pedeapsa capitală pentru a instaura frica și a-și consolida controlul, în contextul revoltei „Femei, viață, libertate”. Organizația avertizează că în lipsa unui răspuns ferm din partea comunității internaționale, Iranul ar putea continua să execute alte mii de persoane în viitor, fără consecințe.

Impactul asupra minorităților și a opozanților

Amnesty a evidențiat că mulți dintre cei executați sunt opozanți politici sau membri ai minorităților etnice asuprite, cum ar fi populația din Baluchistan. Situația este considerată de organizație drept un „masacru” în închisorile iraniene, unde condițiile sunt descrise ca fiind inumane.

Apelul pentru acțiune

Directorul regional adjunct pentru Orientul Mijlociu, Diana Eltahawy, a subliniat necesitatea unei reacții internaționale puternice pentru a stopa valul de execuții din Iran. Amnesty International denunță politicile antidrog ale Republicii Islamice și solicită o intervenție urgentă pentru a proteja viața și drepturile omului în țară.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul