×

Sindicatele acuză Ministerul de Finanțe pentru atitudinea sa „abuzivă” și „disprețuitoare”

Sindicatele acuză Ministerul de Finanțe pentru atitudinea sa „abuzivă” și „disprețuitoare”

Sindicatele acuză Ministerul de Finanțe pentru atitudinea sa „abuzivă” și „disprețuitoare”

Federațiile sindicale din învățământ reprezentative au lansat acuzații grave împotriva Ministerului de Finanțe, acuzându-l de o atitudine „abuzivă” și „disprețuitoare”. Conform comunicatului comun al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federației Naționale Sindicală „Alma Mater”, Ministerul de Finanțe refuză avizarea memorandumului privind ocuparea posturilor devenite vacante în anul 2023.

Această atitudine este considerată nu doar abuzivă, ci și disprețuitoare față de educația din România. Sindicatele afirmă că Ministerul de Finanțe blochează proiectul de memorandum inițiat de Ministerul Educației pentru ocuparea posturilor vacante din educație, încălcând astfel prevederile legale în vigoare. Acestea permit aprobarea ocupării posturilor devenite vacante în anul 2023 și a celor care vor deveni vacante în anul 2024.

Sindicaliștii atrag atenția asupra impactului negativ al acestei decizii asupra procesului educațional. Buna desfășurare a acestuia, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior, necesită asigurarea resursei umane în funcție de nevoi, indiferent de natura postului care s-a vacantat sau se va vacanta.

De asemenea, sindicatele reamintesc „factorilor decizionali” că protestele din anul trecut au fost generate de nemulțumirea salariaților din învățământ, care se simt desconsiderați de ani de zile. Una dintre problemele ridicate în aceste proteste a fost lipsa de personal, iar federațiile sindicale au solicitat în mod constant asigurarea resursei umane calificate și suficiente, indiferent de natura postului.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” consideră că Guvernul României trebuie să aibă ca prioritate buna funcționare a sistemului educațional, inclusiv prin asigurarea resursei umane calificate și suficiente. Acestea solicită Guvernului să nu blocheze, prin orice mijloace, ocuparea posturilor din învățământ.

Este evident că această dispută între sindicate și Ministerul de Finanțe are un impact major asupra sistemului educațional din România. Este esențial ca autoritățile să găsească o soluție și să acționeze în interesul elevilor și studenților, asigurându-le un mediu educațional de calitate și o resursă umană suficientă și calificată.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul