×

Scădere semnificativă a efectivelor de ovine, caprine și porcine în județul Sălaj din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii prețurilor.

Scădere semnificativă a efectivelor de ovine, caprine și porcine în județul Sălaj din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii prețurilor.

În județul Sălaj, efectivele de ovine, caprine și porcine înregistrează o scădere semnificativă, iar motivul principal este îmbătrânirea populației și creșterea prețurilor, conform datelor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Cauzele scăderii efectivelor de animale

Oficialii DSVSA Sălaj atribuie declinul numărului de animale din zonă îmbătrânirii populației rurale, migrației tinerilor în mediul urban sau în străinătate, generând un deficit de forță de muncă. De asemenea, lipsa interesului tinerilor pentru creșterea animalelor este influențată de orientarea precară către instituțiile de învățământ agricol și de creșterea prețurilor la inputurile agricole, inclusiv furaje.

Impactul asupra exploatațiilor agricole

În paralel cu scăderea efectivelor de animale, numărul exploatațiilor agricole specializate în creșterea ovinelor, caprinelor și porcinelor a înregistrat o descreștere constantă în ultimii ani, conform aceleiași surse.

Măsuri pentru susținerea sectorului agricol

Pentru a contracara această tendință de scădere, autoritățile locale și regionale ar trebui să implementeze politici și programe menite să sprijine tinerii fermieri și să faciliteze accesul acestora la resurse și cunoștințe necesare pentru dezvoltarea sectorului agricol.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul