×

S-a dat lege! Produsele de la LIDL, Auchan și Kaufland trebuie să fie mai ieftine! Cereți banii înapoi!

S-a dat lege! Produsele de la LIDL, Auchan și Kaufland trebuie să fie mai ieftine! Cereți banii înapoi!

Legea care impune reduceri de prețuri la produsele LIDL, Auchan și Kaufland

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent o lege menită să reglementeze adaosul comercial și, implicit, prețurile la diverse produse alimentare și agricole. Această inițiativă legislativă are la bază o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvernul României anul trecut și vine în urma crizei provocate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a avut impact asupra prețurilor energiei și gazelor naturale.

Scopul legii: controlarea și limitarea creșterilor abuzive ale prețurilor

Executivul a argumentat necesitatea acestei măsuri prin creșterea prețurilor resurselor materiale utilizate în agricultură, afectând securitatea alimentară și accesibilitatea la prețurile alimentelor pe plan mondial. Noua lege stabilește limite clare pentru adaosul comercial practicat de diferite entități din lanțul de producție și distribuție, cu scopul de a controla și limita creșterile abuzive ale prețurilor.

Limitări impuse de lege pentru adaosul comercial

Potrivit actului normativ, adaosul comercial practicat de procesatori este limitat la maxim 20% față de costul de producție al produsului, calculat conform reglementărilor contabile în vigoare. De asemenea, adaosul comercial cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, nu poate depăși 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale.

În cazul comercianților la vânzarea cu amănuntul și cash carry, adaosul comercial este limitat la 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte.

Pentru produsele agricole și alimentare care nu intră în procesul de procesare sau abatorizare, adaosul comercial este limitat la 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte. Aceste restricții se aplică la produse precum ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită, pentru ambalaje de peste 5 kg sau 5 litri.

Beneficii pentru consumatori

Această lege are o perioadă de aplicare până la data de 31 ianuarie 2024, oferind astfel un cadru temporar pentru stabilizarea prețurilor și limitarea impactului negativ asupra bugetului consumatorilor. Prin impunerea unor limite clare pentru adaosul comercial, se urmărește ca produsele de la LIDL, Auchan și Kaufland să fie mai accesibile pentru toți consumatorii.

Astfel, această măsură legislativă vine în sprijinul românilor, oferindu-le oportunitatea de a economisi bani și de a beneficia de produse la prețuri mai mici. Este important ca toți consumatorii să fie informați cu privire la aceste modificări și să ceară banii înapoi în cazul în care produsele cumpărate nu respectă noile limite impuse de lege.

Astfel, prin această lege, se dorește o mai mare transparență și control asupra prețurilor alimentelor și produselor agricole, asigurându-se astfel că acestea sunt comercializate la prețuri corecte și accesibile pentru toți românii.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul