×

Preţurile la zahăr brut se așteaptă să crească cu aproape 20% în 2024, pe fondul deficitului mondial estimat în următorul sezon.

Preţurile la zahăr brut se așteaptă să crească cu aproape 20% în 2024, pe fondul deficitului mondial estimat în următorul sezon.

Prețurile la zahăr brut se așteaptă să crească cu aproape 20% în 2024, pe fondul deficitului mondial estimat în următorul sezon.

Prețurile la zahăr brut sunt prognozate să crească cu aproximativ 20% în 2024, conform rezultatelor unui sondaj realizat de Reuters printre traderi și analiști. Această creștere vine ca urmare a deficitului estimat în piața mondială în următorul sezon. Analiza arată că o livră de zahăr brut ar putea ajunge la o cotă de 24,5 cenți la sfârșitul anului 2024, în creștere cu 5% față de prețul înregistrat la închiderea ședinței de marți și cu 19% peste nivelul înregistrat la finele anului trecut.

Principalul factor care determină această creștere a prețurilor este deficitul estimat în piața mondială de zahăr. Sondajul realizat de Reuters arată că se estimează un surplus global de zahăr de 500.000 de tone în sezonul actual, octombrie 2023/septembrie 2024, care se va transforma într-un deficit de 700.000 de tone în sezonul următor, 2024/2025.

Una dintre cauzele deficitului este creșterea producției de zahăr în zona de centru-sud a Braziliei, care direcționează tot mai multă trestie de zahăr spre producția de zahăr, în detrimentul producției de etanol pentru biocombustibili. Analiza arată că facilitățile de procesare din Brazilia mizează pe un mix de producție de 51,5% în favoarea zahărului pentru următorul sezon.

Cu toate acestea, analiștii atrag atenția că piața zahărului rămâne una stresată, iar dependența de o singură sursă de aprovizionare nu este o situație sănătoasă. Zona de centru-sud a Braziliei nu poate salva piața de una singură, iar fără o creștere în India, producția mondială de zahăr este posibil să scadă în sezonul 2024/2025.

Această situație duce la limitele stocurilor globale de zahăr, iar un surplus semnificativ ar fi necesar pentru refacerea acestora, lucru care acum pare puțin probabil, potrivit analiștilor de la Green Pool.

Astfel, prețurile la zahăr alb sunt prognozate să ajungă până la 700 de dolari pe tonă până la sfârșitul anului, în creștere cu 6% față de valoarea înregistrată la închiderea ședinței de marți și cu până la 17% peste nivelul înregistrat la finele anului 2023.

În concluzie, se așteaptă o creștere semnificativă a prețurilor la zahăr brut în următorul an, pe fondul deficitului mondial estimat. Această situație are ca principală cauză creșterea producției de zahăr în Brazilia și scăderea producției în India. Este important ca piața să găsească soluții pentru a evita dependența de o singură sursă de aprovizionare și pentru a restabili stocurile globale de zahăr.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul