×

Fermierii din Grecia primesc cadouri pentru a renunța la proteste

Fermierii din Grecia primesc cadouri pentru a renunța la proteste

Fermierii din Grecia primesc cadouri pentru a renunța la proteste

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a găsit o soluție ingenioasă pentru a calma spiritele aprinse ale fermierilor și a evita protestele de amploare în capitala Atena. El le-a oferit fermierilor posibilitatea de a beneficia de facturi mai mici la electricitate în următorii zece ani.

În ultimele zile, protestele fermierilor s-au intensificat în Grecia, blocând autostrăzile și paralizând mai multe orașe. Furioși din cauza creșterii costurilor, birocrației și noilor reglementări din cadrul Pactului Verde European, fermierii greci amenințau că vor aduce tractoarele în străzile Atenei.

Însă premierul Mitsotakis a convocat o întâlnire cu reprezentanții fermierilor, oferindu-le oportunitatea de a discuta și de a găsi soluții comune. În cadrul acestei întâlniri, el a propus ca fermierii să beneficieze de facturi mai mici la electricitate timp de zece ani, începând din luna aprilie. De asemenea, o altă măsură luată în considerare este plata primei tranșe din rambursarea taxei pe carburant în luna martie.

Cererea fermierilor greci include și reducerea taxelor și o renegociere a Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene. De asemenea, ei susțin că nu au fost despăgubiți în totalitate pentru pagubele suferite în urma inundațiilor de anul trecut.

Proteste similare ale fermierilor nemulțumiți au avut loc în mai multe țări europene, printre care Franța, Germania, Polonia și Italia. Aceștia se confruntă cu creșterea costurilor de producție, birocrația, importurile de produse ieftine care le reduc cota de piață și noile reglementări impuse de Pactul Verde European.

Guvernul grec a subliniat că nu va pune în pericol echilibrul fiscal, care este monitorizat de piețele financiare și investitori. În ciuda nemulțumirilor fermierilor, Grecia se concentrează pe creșterea excedentului bugetar primar, estimat la 2,1% din PIB în acest an, în comparație cu 1,1% din PIB în 2023.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a apelat la găsirea unei soluții de compromis, întrucât marja de manevră fiscală este limitată. În cele din urmă, speră ca acest cadou sub formă de facturi mai mici la electricitate să îi determine pe fermieri să renunțe la proteste și să găsească o cale de dialog pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

Astfel, prin abordarea sa ingenioasă, premierul Mitsotakis încearcă să evite o criză socială și să găsească un echilibru între nevoile fermierilor și stabilitatea fiscală a țării.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul