×

Prețul aurului a atins un nivel record, iar impactul asupra costului vieții în România este analizat de economistul Mircea Coșea

Prețul aurului a atins un nivel record, iar impactul asupra costului vieții în România este analizat de economistul Mircea Coșea

Prețul aurului atinge un nivel record și provoacă îngrijorare în privința costului vieții în România

Prețul aurului a atins recent un nivel record de peste 2.100 de dolari uncia, ceea ce a stârnit îngrijorare cu privire la impactul asupra costului vieții în România. Economistul Mircea Coșea a analizat această situație și a oferit o perspectivă asupra posibilelor repercusiuni într-un interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

Impactul asupra prețurilor la alimente de bază

Mircea Coșea a explicat că, în mod normal, creșterea prețului aurului ar trebui să fie limitată, având în vedere direcția generală a economiei internaționale. Cu toate acestea, el a subliniat că există o diferență în România între dinamica inflației și dinamica puterii de cumpărare, în special în ceea ce privește alimentele de bază consumate de populație.

Economistul a atras atenția asupra faptului că, în ciuda tendinței generale de scădere a inflației, prețurile în România nu sunt influențate în același mod. Această diferență poate avea un impact asupra costului vieții și poate afecta în special puterea de cumpărare a populației.

Anticipări pentru anul viitor

Mircea Coșea a declarat că în perioada imediat următoare nu se așteaptă la o creștere semnificativă a prețurilor la alimente. Deși consumul crește în perioada sărbătorilor, scăderea cererii poate determina producătorii și distribuitorii să mențină o anumită stabilitate a prețurilor.

Cu toate acestea, economistul a avertizat că în 2024 este posibil să asistăm la o creștere moderată a prețurilor. Aceasta ar putea fi influențată de introducerea unor noi impozite și taxe, precum și de creșterea nivelului dobânzilor la credite. Totuși, Mircea Coșea a subliniat că această creștere nu ar trebui să fie una explozivă, ci mai degrabă moderată.

În concluzie, prețul aurului record are potențialul de a afecta costul vieții în România, în special în ceea ce privește alimentele de bază. Cu toate acestea, economistul Mircea Coșea estimează că impactul imediat va fi limitat, iar o creștere semnificativă a prețurilor ar putea avea loc abia în 2024, sub forma unei creșteri moderate.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul