×

O nouă taxă pentru circulația pe autostrada Comarnic-Brașov: cine va fi afectat.

O nouă taxă pentru circulația pe autostrada Comarnic-Brașov: cine va fi afectat.

Guvernul anunță o nouă taxă pentru circulația pe autostrada Comarnic-Brașov, iar românii se întreabă cine va fi afectat de această măsură.

Detalii despre noua taxă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a confirmat impunerea unei taxe pentru utilizarea autostrăzii Comarnic-Brașov. Această taxă ar putea deveni realitate în viitorul apropiat, însă condiția principală pentru implementarea ei este semnarea finanțării europene.

Finanțare europeană sau sistem public-privat?

În lipsa fondurilor europene necesare pentru proiect, există posibilitatea ca autostrada Comarnic-Brașov să fie dezvoltată printr-un sistem public-privat (PPP). Ministrul Grindeanu a subliniat că există proiecte eligibile pentru finanțare europeană, dar resursele disponibile nu sunt suficiente.

Argumentul pentru taxarea autostrăzii

Ministrul Grindeanu a evidențiat faptul că majoritatea țărilor europene aplică sisteme de taxare pentru utilizarea autostrăzilor. Astfel, este aproape sigur că autostrada Comarnic-Brașov va impune o taxă în cazul în care va fi realizată prin PPP. El a adus exemplul altor țări precum Italia, Ungaria și Austria, unde se plătesc taxe pentru utilizarea rețelei de autostrăzi.

Rolul României în întârzierea proiectului

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a subliniat că lipsa progresului în implementarea autostrăzii Comarnic-Brașov nu se datorează Uniunii Europene, ci lipsei de acțiune din partea României. Vălean a explicat că proiectul nu a fost niciodată inclus pe lista de finanțare europeană din cauza eforturilor insuficiente ale României.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul