×

O nouă opțiune importantă pentru asigurările auto RCA: Decontarea directă – avantaje și beneficii

O nouă opțiune importantă pentru asigurările auto RCA: Decontarea directă – avantaje și beneficii

O nouă opțiune importantă pentru asigurările auto RCA: Decontarea directă – avantaje și beneficii

Decontarea directă: Ce presupune și cum funcționează

Decontarea directă reprezintă o clauză auxiliară oferită în cadrul asigurărilor auto RCA, care aduce beneficii considerabile pentru șoferi. Prin achiziționarea acestei opțiuni, asigurătorul RCA se angajează să gestioneze direct plata către service-ul responsabil cu reparația vehiculului după un accident. Astfel, se elimină necesitatea intervenției asigurătorului șoferului responsabil pentru accident, facilitând un proces de soluționare a daunelor mai rapid și mai eficient.

Statistici relevante despre decontarea directă în asigurările auto RCA

Datele recente publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că în primele nouă luni ale anului precedent, asigurătorii RCA au încheiat un total de 377.502 de clauze de decontare directă. Aceste clauze au generat prime brute subscrise în valoare de 68.229.462 lei, cu o primă medie analizată de 184 lei. La sfârșitul lunii septembrie 2023, erau active 459.865 de clauze de decontare directă.

Daune plătite și rezerve de daună

În aceeași perioadă, asigurătorii RCA au plătit un număr de 8.553 dosare de daună asociate cu clauza de decontare directă, însumând un total de 75.117.119 lei. Dauna medie plătită pe dosar a fost de 8.783 lei, iar soldul rezervei de daună avizate era de 34.701.262 lei.

Limitările decontării directe în asigurările auto RCA

Decontarea directă acoperă doar daunele materiale ale vehiculelor și nu include vătămări corporale, decesul sau daunele morale. Această clauză este aplicabilă doar în cazul în care accidentele auto au loc pe teritoriul României, vehiculele implicate sunt înmatriculate în România, prejudiciile sunt aduse exclusiv vehiculelor și ambele vehicule implicate în accident au polițe RCA valabile.

Situația financiară a asigurătorilor RCA în contextul decontării directe

Cu toate veniturile semnificativ mai mari față de despăgubirile plătite către asigurați, majoritatea asigurătorilor au raportat pierderi din polițele RCA. Este important de urmărit cum va evolua această situație și dacă asigurările auto RCA vor aduce schimbări semnificative în viitorul apropiat.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul