×

Număr record de execuții în Iran în 2023

Număr record de execuții în Iran în 2023

Numărul record de execuții în Iran în 2023 a stârnit reacții puternice din partea comunității internaționale, cu organizația Amnesty International condamnând vehement situația și cerând acțiuni urgente pentru a stopa valul de execuții. Potrivit raportului, închisorile iraniene au devenit adevărate „locuri de exterminare”, cu cel puțin 853 de execuții, majoritatea fiind legate de infracțiuni droguri.

Creșterea alarmantă a execuțiilor

Conform datelor prezentate de Amnesty International, numărul de execuții în Iran în 2023 a înregistrat o creștere de 48% față de anul precedent și de 172% față de 2021, marcând un record îngrijorător. Este menționat faptul că, de la începutul anului 2024, au fost deja înregistrate 95 de execuții, subliniind gravitatea situației.

Revoltă și proteste împotriva regimului

Revolta „Femei, viață, libertate” a declanșat un val de proteste în Iran, ca răspuns la moartea tinerei iraniene kurde Mahsa Amini în detenție în 2022. Acest caz a condus la execuția a nouă persoane și a provocat o reacție puternică din partea organizațiilor neguvernamentale și a comunității internaționale.

Apel pentru acțiune internațională

Amnesty International a făcut un apel ferm către comunitatea internațională să intervină și să pună capăt practicilor inumane din Iran. Diana Eltahawy, director regional adjunct pentru Orientul Mijlociu, a avertizat că în absența unei reacții puternice, autoritățile iraniene ar putea continua să execute mii de persoane în viitor, fără consecințe.

Politici criminale antidrog și abuzuri împotriva minorităților

Organizația pentru Drepturile Omului a denunțat politicile criminale antidrog ale Republicii Islamice și a evidențiat faptul că mulți dintre cei executați sunt opozanți politici și membri ai minorităților etnice precum populația din Baluchistan. Situația din Iran a fost caracterizată ca fiind una de „masacru” în închisorile țării.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul