×

Noua Casă: Schimbări importante pentru achiziția unei locuințe în 2024

Noua Casă: Schimbări importante pentru achiziția unei locuințe în 2024

Guvernul României a confirmat că Programul Noua Casă va fi menținut și în 2024, aducând schimbări importante pentru achiziția unei locuințe. Iată ce modificări sunt așteptate în noul an:

Plafon redus pentru garanțiile emise în 2024

Valoarea plafonului pentru garanțiile emise în cadrul Programului Noua Casă în 2024 va fi de un miliard de euro, cu 500 de milioane mai mică decât plafonul din 2023. Această reducere vine în contextul menținerii continuității programului și evitării disfuncționalităților care ar putea afecta beneficiarii, în special tinerii care doresc să achiziționeze o locuință.

Acces mai ușor la credite cu garanție de stat

Programul Noua Casă facilitează accesul persoanelor fizice la credite cu garanție de stat, oferind dobânzi mai mici. Valoarea maximă a creditului pentru o singură locuință este de 66.500 de euro, cu un avans de 5% pentru locuințele cu preț maxim de 70.000 de euro.

Credite pentru locuințe cu prețuri mai mari

Dacă prețul locuinței depășește 70.000 de euro și ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului poate fi de 119.000 de euro, cu un avans de 15%. Rata dobânzii a creditelor fluctuează în concordanță cu Indicele de referință pentru împrumuturile acordate consumatorilor, având în plus o marjă stabilă de aproximativ 2%.

Restricții privind vânzarea și închirierea locuințelor

Conform regulilor stabilite, este interzisă vânzarea locuințelor achiziționate prin intermediul Programului Noua Casă în primele cinci ani de la cumpărare, iar închirierea acestora este permisă doar cu aprobarea atât a băncii cât și a Ministerului Finanțelor.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul