×

„Ministrul Agriculturii își atacă proprii colegi europeni: cerere surprinzătoare de demisie”

„Ministrul Agriculturii își atacă proprii colegi europeni: cerere surprinzătoare de demisie”

Ministrul Agriculturii își atacă proprii colegi europeni: cerere surprinzătoare de demisie

Într-un gest neașteptat, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a solicitat demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski. Motivul acestei cereri este legat de faptul că comisarul polonez nu a permis mai multor state derogări de la normele de mediu impuse pentru obținerea subvențiilor. Aceste norme se referă, printre altele, la rotația culturilor și la menținerea unei anumite suprafețe a fermelor în stare naturală.

Această cerere de demisie este un gest neobișnuit, deoarece este rar ca un ministru dintr-un stat membru să ceară demisia unui comisar european. De fapt, chiar liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a fost surprins și deranjat de acest demers, menționând că România nu a solicitat demisia comisarului. Cu toate acestea, ministrul Barbu pare să aibă propriile motive pentru această solicitare, în afara nemulțumirilor agricultorilor.

Unul dintre motivele posibile ale acestui atac este legat de protestele agricultorilor la adresa politicii agricole europene. Ministrul Barbu a răspuns târziu și inadecvat acestor nemulțumiri, iar acest lucru a creat tensiuni între el și agricultori. De asemenea, există și un scandal legat de transformarea stufului din Delta Dunării în pășune, care a condus la acordarea de subvenții europene. Fiul unui influent politician local ar fi beneficiat de aceste subvenții, iar Comisia Europeană a început să investigheze acest caz. Ministrul Barbu a trimis Corpul de Control al Ministerului pentru a ancheta situația.

Cu toate acestea, aceste două vulnerabilități ale ministrului Barbu pot păli în fața îndrăznelii sale de a se confrunta cu comisarul european pentru Agricultură. Acest atac poate fi interpretat ca o încercare de consolidare a poziției sale în plan intern, făcându-l să pară că se opune eurocraților și susține interesele agricultorilor români. Cu toate acestea, este important de subliniat că acest gest poate avea consecințe neașteptate și poate alimenta popularitatea partidelor populiste, cum ar fi AUR, care se opun tot mai mult politicii europene.

În concluzie, solicitarea de demisie a comisarului european pentru Agricultură făcută de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, este un gest surprinzător și neobișnuit. Acest atac poate avea ca scop consolidarea poziției ministrului în plan intern, dar poate avea și consecințe neașteptate în ceea ce privește politica europeană a României. Este important ca această situație să fie tratată cu atenție și să se ia în considerare interesele agricultorilor români, dar și relațiile diplomatice cu Uniunea Europeană.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul