×

Mai multe zile libere pentru tătici! Concediul paternal se extinde în România!

Mai multe zile libere pentru tătici! Concediul paternal se extinde în România!

Extinderea concediului paternal în România

Extinderea concediului paternal în România

În 2024, proaspeții tătici din România se pot bucura de mai multe zile libere pentru a avea grijă de cei mici, deoarece concediul paternal se extinde în țară. Această schimbare aduce modificări semnificative și oferă oportunitatea tăticilor de a se implica activ în îngrijirea și creșterea copiilor lor în primii doi ani de viață.

Concediu paternal prelungit

Potrivit noilor norme legale, proaspeții tătici pot beneficia de până la două luni de concediu paternal. Aceasta înseamnă că aceștia vor avea mai mult timp pentru a se dedica copiilor și pentru a le oferi sprijinul necesar în primele două primii ani de viață ai acestora. În cazul copiilor cu dizabilități, tăticii pot beneficia chiar de trei ani de concediu paternal.

Norme și condiții

Pentru a fi eligibil pentru concediul paternal, tatăl trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului public de asigurări sociale de sănătate și să aibă un contract de muncă. De asemenea, este necesar ca acesta să fie asigurat și în sistemul de asigurări sociale pentru situații de boală și maternitate.

Drepturile mamei

O schimbare semnificativă este legată de drepturile mamei în cazul în care tatăl nu își exercită dreptul la concediul paternal. Dacă tăticul nu beneficiază de cele două luni de concediu paternal, mama nu poate solicita acest drept. Pentru a primi stimulentul de inserție, mama trebuie să revină la locul de muncă când copilul are 1 an și 10 luni, sau 2 ani și 10 luni în cazul copiilor cu dizabilități.

Cum se solicită concediul paternal?

Pentru a beneficia de concediul paternal, tatăl trebuie să depună o cerere la angajator sau la Casa de Pensii înainte de începerea acestuia. De asemenea, angajatorul trebuie informat cu cel puțin 10 zile înainte de începerea concediului.

Cine este eligibil?

Pe lângă tăticii angajați, și cei care desfășoară activitate pe baza unor contracte din domeniul sportiv, directorii cu contracte de mandat, persoanele cu funcții de demnitate publică și alți angajați care îndeplinesc criteriile specifice sunt eligibili pentru concediul paternal.

Indemnizația pentru concediul paternal

Indemnizația pentru concediul paternal se va plăti din fondul de salarii al angajatorului și va fi echivalentă cu salariul corespunzător perioadei respective.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul