×

Judecătorii cer Președintelui Iohannis să sesizeze CCR pentru a soluționa disputa pe salariile lor

Judecătorii cer Președintelui Iohannis să sesizeze CCR pentru a soluționa disputa pe salariile lor

Avocații cer Președintelui Iohannis să sesizeze CCR pentru a soluționa disputa pe salariile lor

Avocații solicită sesizarea CCR pentru a rezolva problema salariilor

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a cerut Președintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) în vederea soluționării disputei privind salariile avocaților. Această solicitare vine în contextul protestelor declanșate de instanțele judecătorești, care au perturbat grav activitatea sistemului judiciar.

Proteste și amânări ale judecăților

Din luna decembrie 2023, o mare parte a judecătoriilor și tribunalelor din țară au adoptat hotărâri prin care au suspendat activitatea pe termen nelimitat ca formă de protest față de neacordarea drepturilor salariale restante. Această măsură a afectat grav funcționarea sistemului judiciar, amânând judecarea tuturor cauzelor considerate neurgente și procedurile prealabile fixării primului termen de judecată în aceste cauze.

Solicitarea de sesizare a CCR

UNBR consideră că suspendarea repetată a activității instanțelor nu reprezintă o soluție adecvată și eficientă pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul judiciar. Singurul demers juridic care poate avea efectul de a soluționa aceste probleme este sesizarea Curții Constituționale în vederea constatării unui posibil conflict de natură constituțională între Guvernul României și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Importanța soluționării conflictului

UNBR subliniază că Curtea Constituțională are autoritatea de a indica conduita de urmat de către autoritățile implicate în conflict, oferind astfel o soluție definitivă și legală pentru reluarea funcționării normale a sistemului judiciar. Aceasta ar asigura dreptul cetățenilor la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen previzibil.

Concluzie

Avocații din România cer Președintelui Klaus Iohannis să ia în considerare solicitarea lor de a sesiza Curtea Constituțională în vederea rezolvării disputei privind salariile lor. Această acțiune ar putea contribui la restabilirea funcționării normale a sistemului judiciar și la asigurarea drepturilor avocaților și a cetățenilor la un proces echitabil.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul