×

Inspecția Muncii a dat amenzi de peste 1,3 milioane de lei în centrele rezidențiale de servicii sociale din țară.

Inspecția Muncii a dat amenzi de peste 1,3 milioane de lei în centrele rezidențiale de servicii sociale din țară.

Inspecția Muncii a dat amenzi de peste 1,3 milioane de lei în centrele rezidențiale de servicii sociale din țară

Inspecția Muncii a anunțat că a aplicat amenzi în valoare totală de peste 1,3 milioane de lei în urma unor controale efectuate în centrele rezidențiale de servicii sociale din întreaga țară. Aceste controale au avut ca scop verificarea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă în aceste centre.

În cadrul campaniei naționale de control, desfășurată în perioada 27 octombrie – 15 decembrie, au fost efectuate 1.660 de controale, iar rezultatele au fost alarmante. În total, au fost aplicate 1.193 de sancțiuni contravenționale, din care 374 au vizat relațiile de muncă, iar 819 au fost legate de securitatea și sănătatea în muncă. De asemenea, au fost acordate 995 de avertismente.

Una dintre cele mai grave nereguli constatate a fost munca nedeclarată. Un număr de 31 de persoane au fost prinse în timp ce prestau muncă fără a avea contract individual de muncă încheiat sau fără ca elementele contractului să fie transmise în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL) înainte de începerea activității. Această practică nu doar că încalcă drepturile lucrătorilor, ci și aduce prejudicii sistemului de asistență socială.

Pe lângă munca nedeclarată, s-au constatat și alte nereguli, precum nerespectarea programului de lucru, neacordarea repausului săptămânal, neîncheierea contractului individual de muncă înainte de începerea activității și neacordarea sporului corespunzător la salariu în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă.

În domeniul securității și sănătății în muncă, cele mai frecvente deficiențe constatate au fost lipsa verificărilor periodice ale centralelor termice, lifturilor și altor echipamente similare, lipsa planurilor de evacuare și de aplicare a măsurilor de prim ajutor în caz de pericol, precum și existența unor instalații electrice degradate.

Ministerul Muncii a subliniat importanța respectării drepturilor lucrătorilor și a securității și sănătății în muncă în centrele rezidențiale de servicii sociale. Astfel de nereguli nu sunt tolerabile și trebuie luate măsuri urgente pentru remedierea lor.

Este responsabilitatea angajatorilor și a autorităților competente să asigure condiții optime de lucru și de trai pentru angajați și beneficiarii acestor centre. Siguranța și securitatea în aceste locații nu trebuie să fie negociabile.

Este necesar ca aceste amenzi să fie un semnal de alarmă pentru toți cei implicați în sistemul de asistență socială și să fie luate măsuri concrete pentru îmbunătățirea situației. Este nevoie de o mai bună monitorizare a respectării legislației în domeniu și de sancționarea celor care încalcă drepturile lucrătorilor și pun în pericol siguranța beneficiarilor.

Este momentul ca sistemul de asistență socială să fie reevaluat și să primească atenția și resursele necesare pentru a se asigura că angajații și beneficiarii sunt protejați și că se respectă drepturile lor fundamentale.

Sursa: Ministerul Muncii, Inspecția Muncii

Partajează acest conținut:

Publică comentariul