×

Impactul războiului: Economia Israelului în declin cu aproape 20% din cauza conflictului din Gaza.

Impactul războiului: Economia Israelului în declin cu aproape 20% din cauza conflictului din Gaza.

Impactul războiului din Gaza asupra economiei Israelului a fost devastator, cu o scădere a PIB-ului de aproape 20% în trimestrul patru al anului trecut. Acest declin semnificativ a surprins analiștii, care anticipau o reducere mai mică, de aproximativ 10%. Datele oficiale arată că războiul împotriva Hamas din Gaza a avut un impact major asupra activităților companiilor, investițiilor și consumului.

Scăderea Consumului și a Investițiilor

Analiza cifrelor arată o scădere drastică a consumului din sectorul privat și a investițiilor. Consumul privat a înregistrat o scădere anuală de 26,9%, iar investițiile fixe s-au redus cu aproape 68%. Construcțiile rezidențiale au fost afectate puternic, deoarece mobilizarea militară a dus la penurie de lucrători, atât israelieni, cât și palestinieni.

Impactul asupra Muncitorilor Palestineni

Peste 150.000 de muncitori palestinieni din Cisiordania care lucrau în Israel au fost afectați de interdicțiile impuse după atacul Hamas din octombrie. Aceștia nu au mai putut intra în Israel pentru a-și desfășura activitățile în construcții și agricultură, ceea ce a contribuit la declinul economic al țării.

Proiecții pentru 2024

Analizele arată că, deși o redresare economică este posibilă în primul trimestru, creșterea PIB-ului pentru întregul an 2024 va fi printre cele mai slabe înregistrate vreodată. Economia Israelului se confruntă cu provocări semnificative din cauza impactului războiului, iar recuperarea va fi un proces îndelungat și dificil.

Reacția Armatei Israeliane

În contextul tensiunilor din regiune, Armata Israeliene a afirmat că a lovit luni ținte în sudul Libanului, lângă Sidon. Aceste acțiuni au generat noi îngrijorări cu privire la escaladarea conflictului și la impactul acestuia asupra stabilității în zonă.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul