×

Ghid complet pentru obținerea cazierului judiciar: Acte necesare și procedură simplificată în anul 2024

Ghid complet pentru obținerea cazierului judiciar: Acte necesare și procedură simplificată în anul 2024

Ghid complet pentru obținerea cazierului judiciar: Acte necesare și procedură simplificată în anul 2024

În anul 2024, procesul de obținere a cazierului judiciar s-a simplificat semnificativ, facilitând astfel procedura și reducând timpul necesar pentru obținerea acestui document esențial. Indiferent de scopul pentru care ai nevoie de un cazier judiciar – fie că este vorba despre înscrierea la școala de șoferi, solicitarea unui loc de muncă sau participarea la anumite cursuri și programe – acum este mai ușor ca niciodată să obții această dovadă a trecutului judiciar.

Una dintre cele mai mari schimbări în procedura de obținere a cazierului judiciar în anul 2024 este limitarea enumerării documentelor necesare. Astfel, procesul a devenit mult mai simplu și mai rapid. De asemenea, eliberarea certificatului de cazier se poate face chiar pe loc în multe cazuri, fără a mai fi necesară așteptarea unei perioade lungi de timp.

O altă noutate în obținerea cazierului judiciar este posibilitatea de a solicita acest document online. Aceasta reprezintă o opțiune convenabilă și eficientă pentru cetățenii care doresc să obțină informații despre trecutul judiciar al unei persoane fără a fi nevoie să se deplaseze la o unitate sau subunitate de poliție.

Pentru a obține cazierul judiciar în anul 2024, trebuie să te adresezi oricărei unități sau subunități de poliție care are un ghișeu specializat în eliberarea acestui document. În funcție de circumstanțele specifice, iată o listă detaliată a documentelor necesare pentru solicitare:

1. Pentru cei care au atins vârsta majoratului sau pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani:
– Cerere eliberare cazier judiciar;
– Actul de identitate al părintelui/tutorelui, în copie și original;
– Certificatul de naștere al minorului, în copie și original;
– Decizia de instituire a cererii de eliberare a cazierului.

2. Pentru obținerea unui certificat de cazier judiciar pentru un minor cu vârsta sub 14 ani, acesta poate fi solicitat de către părinte, tutore legal sau de către o persoană împuternicită de aceștia. Documentele necesare în acest caz sunt:
– Cerere eliberare cazier judiciar;
– Actul de identitate împuternicit (cartea de identitate, buletinul de identitate, pașaport, etc.) aflat în termen de valabilitate;
– Copie după actul de identitate al persoanei pentru care se solicită cazier;
– Procura autentificată, în original și copie.

Pentru cetățenii români rezidenți în afara țării care doresc să obțină un certificat de cazier judiciar, aceștia pot depune cererea la misiunile diplomatice sau birourile consulare ale României situate în regiunea respectivă.

Astfel, în anul 2024, obținerea cazierului judiciar a devenit un proces mult mai simplu și mai accesibil pentru toți cetățenii. Aceste modificări au fost aduse pentru a facilita accesul la acest document important și pentru a reduce birocrația în procesul de obținere a informațiilor despre trecutul judiciar al unei persoane.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul