×

Farmaciile vor raporta zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic

Farmaciile vor raporta zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic

Farmaciile vor raporta zilnic medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic

Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care farmaciile vor avea obligația de a raporta zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Această măsură vine în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestor medicamente și are ca scop monitorizarea și reducerea consumului excesiv de antibiotice și antifungice.

Raportarea zilnică a medicamentelor

Conform ordinului emis de Ministerul Sănătății, farmaciile vor trebui să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Această măsură va permite autorităților să dispună de date în timp real și să ia cele mai bune măsuri pentru reducerea consumului excesiv de astfel de medicamente.

Reținerea prescripțiilor medicale și eliberarea fracționată

Potrivit ordinului, prescripțiile medicale pentru medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic vor fi reținute în farmacie. În cazul în care este necesar, aceste medicamente vor putea fi eliberate fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

Situații de urgență medicală

În cazuri de urgență medicală, farmaciștii vor putea elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență. Aceste medicamente au fost selectate conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Adaptarea sistemelor informatice și reducerea consumului excesiv

Prin acest ordin, farmaciile vor avea un termen de 60 de zile pentru a adapta sistemele informatice și a putea raporta zilnic medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Aceste date în timp real vor permite luarea celor mai bune măsuri pentru reducerea consumului excesiv de astfel de medicamente și pentru protejarea sănătății pacienților.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul