×

Eroarea ANAF din declarația unică 2024: Ce trebuie să știe toți românii

Eroarea ANAF din declarația unică 2024: Ce trebuie să știe toți românii

Eroarea ANAF din declarația unică 2024: Ce trebuie să știe toți românii

Eroarea ANAF din declarația unică 2024: Ce trebuie să știe toți românii

În cursul anului 2024, o eroare a fost identificată în formularul ANAF pentru Declarația Unică, generând nelămuriri și preocupări pentru persoanele care obțin venituri din activități independente, cum ar fi cele ale unei PFA.

Problema cu capitolul referitor la veniturile din activitățile independente

Această problemă afectează capitolul referitor la veniturile provenite din activitățile independente și mai precis la obligația de plată a CASS. Consultantul fiscal Cornel Grama a adus la cunoștința publicului că recipisa formulată în mod incorect indică lipsa completării CASS pentru alte tipuri de venituri, inclusiv cele din chirii, dividende, burse, criptomonede, chiar și atunci când aceste tipuri de venituri nu există.

Cum să gestionați eroarea în completarea Declarației Unice

Persoanele care întâmpină această problemă în completarea Declarației Unice sunt sfătuite să depună documentul cu atenție și să ignore notificările incorecte. Ministerul Finanțelor și ANAF sunt susceptibile să rezolve această problemă în perioada imediat următoare, iar contribuabilii trebuie să monitorizeze actualizările oficiale.

Actualizări legate de impozitul pe venitul din cedarea folosinței nunurilor

Stabilirea bazei de calcul pentru impozitul pe venitul din cedarea folosinței nunurilor este o altă modificare importantă pentru anul fiscal 2024. Aceasta va fi una dintre principalele preocupări pentru cei care desfășoară activități în acest domeniu.

Impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare

Impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare va fi, de asemenea, reglementat în noul formular de Declarație Unică. Această schimbare va afecta direct persoanele care se ocupă cu vânzarea sau cumpărarea de proprietăți.

Impozitul pe veniturile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții

Un alt aspect important este impozitul pe veniturile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții. Aceste modificări vor avea un impact direct asupra persoanelor care desfășoară tranzacții în aceste domenii.

Obligațiile fiscale anuale pentru contribuțiile sociale

Stabilirea și definirea obligațiilor fiscale anuale pentru contribuțiile sociale reprezintă o altă preocupare semnificativă pentru contribuabili. Este important ca toate persoanele care obțin venituri din activități independente să fie la curent cu noile reglementări și să se asigure că își îndeplinesc corect obligațiile fiscale.

Impozitul pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor începând cu anul fiscal 2024

De asemenea, impozitul pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor va fi reglementat începând cu anul fiscal 2024. Această schimbare va afecta în special persoanele care închiriază bunuri și proprietăți.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din activități independente începând cu anul fiscal 2024

Contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din activități independente reprezintă o altă modificare importantă în cadrul formularului Declarației Unice. Persoanele care obțin astfel de venituri trebuie să fie conștiente de această schimbare și să se asigure că își îndeplinesc corect obligațiile fiscale.

Ce trebuie să știe cei care intenționează să-și înființeze un PFA în 2024

Pentru cei care intenționează să-și înființeze un PFA în 2024, este important să încarce datele relevante pe site-ul instituției în termen de 30 de zile și să completeze cu atenție partea referitoare la estimări. Astfel, vor evita potențialele probleme generate de eroarea din Declarația Unică.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul