×

Cum să-ți calculezi singur pensia de acasă: Formula detaliată de Casa de Pensii pentru majorările din septembrie

Cum să-ți calculezi singur pensia de acasă: Formula detaliată de Casa de Pensii pentru majorările din septembrie

Știrea zilei: Cum să-ți calculezi singur pensia de acasă și să afli cât vei primi în plus începând cu septembrie

Detalii despre formula de calcul prezentată de șeful Casei Naționale de Pensii Publice

Daniel Baciu, în calitate de șef al Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut publică o metodă simplă prin care românii își pot calcula singuri pensia, luând în considerare majorările care vor fi aplicate începând cu luna septembrie.

Mai multe detalii despre exemplul prezentat

Baciu a oferit un exemplu concret pentru a ilustra modul în care se poate calcula o pensie. A luat cazul unui domn care a lucrat ca lăcătuș la o fabrică de industrie textilă, acumulând un stagiu contributiv de 36 de ani, o lună și 26 de zile în sistemul public de pensii, precum și alte 9 ani care au fost considerați perioade asimilate de către Casa de Pensii (stagiul militar, studiile superioare și perioadele de șomaj).

Calculul punctajului de stabilitate și a punctelor contributive

Pentru perioadele asimilate, se acordă un punctaj de stabilitate de 0,25 de puncte pentru fiecare an. În exemplul analizat, s-au adunat 9,5 puncte de stabilitate. Pentru perioadele contributive, se acordă puncte în funcție de vechimea în sistemul de pensii, variind între 0,5 și 1 punct pentru fiecare an lucrat.

Rezultatul final: o creștere semnificativă a pensiei

Prin înmulțirea numărului total de puncte (49,67296) cu valoarea punctului de referință (81), s-a obținut o sumă finală de 4.024 de lei. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de pensia actuală de 2.634 de lei, de aproximativ 65%, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Astfel, formula detaliată prezentată de șeful Casei de Pensii oferă contribuabililor posibilitatea de a înțelege clar cum vor fi influențate veniturile lor lunare de pensie de noile majorări, reprezentând un pas important în direcția transparenței și informării corecte a populației cu privire la beneficiile sistemului de pensii din România.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul