×

Ce mâncau soții Ceaușescu în fiecare an de Revelion: Sarmale și preparate tradiționale

Ce mâncau soții Ceaușescu în fiecare an de Revelion: Sarmale și preparate tradiționale

Title: Meniul festiv al soților Ceaușescu de Revelion: Sarmale și preparate tradiționale

Subtitle: Un ghid în bucătăria cuplului prezidențial în perioada comunistă

În perioada comunistă, mulți români își amintesc cu nostalgie de cum petreceau Revelionul alături de familie. La masa de Anul Nou, cei dragi se adunau în jurul preparatelor tradiționale, bucurându-se de programul special oferit de televiziunea publică. Dar cum era meniul festiv al soților Ceaușescu în această noapte specială?

Contrar așteptărilor, Nicolae și Elena Ceaușescu preferau savurarea mâncărurilor tradiționale, în locul preparatelor fine și sofisticate. Fiica lui Marin Ceaușescu, fratele mai mare al fostului lider comunist, dezvăluie că aceștia se delectau cu delicioasele sarmale și alte preparate tradiționale.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu așa-zisele rafinamente de la mesele Ceaușeștilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau”, povestește fiica lui Marin Ceaușescu într-un volum recent publicat.

Pe lângă sarmale, meniul cuplului prezidențial includea și alte preparate tradiționale apreciate de români, precum friptură, pui la ceaun, piftie și salată de boeuf. Acestea erau nelipsite de la mesele de sărbătoare, iar absența lor era considerată un mare regret.

Deși Elena Ceaușescu gusta băuturi dulci, ea nu exagera niciodată, în timp ce Nicolae Ceaușescu prefera să însoțească masa cu vin alb și țuică fiartă. De altfel, marele său pasion era preparatele tradiționale din pește, cum ar fi ciorba de pește, plachia și saramura. Cu toate acestea, sarmalele erau nelipsite și rămâneau preferatele sale.

Meniul era stabilit cu o zi înainte, iar la masa festivă participau între 8 și 15 persoane. Iar nici câinii familiei, Corbul și Sarona, nu erau uitați. Aceștia se bucurau de delicii precum cremvruști, budincă de brânză cu spaghete și carne de vită cu zarzavat.

Astfel, în fiecare an de Revelion, cuplul prezidențial se bucura de gustul autentic al preparatelor tradiționale românești, aducând un strop de familiaritate în această noapte specială.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul