×

Casa Unirea, în pragul falimentului: Facturi neîncasate în valoare de 53 de milioane de lei

Casa Unirea, în pragul falimentului: Facturi neîncasate în valoare de 53 de milioane de lei

Casa Unirea, în pragul falimentului: Facturi neîncasate în valoare de 53 de milioane de lei

Controlul efectuat de Direcția de control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea a scos la iveală o situație alarmantă. Societatea se confruntă cu facturi neîncasate în valoare de aproximativ 53 de milioane de lei, ceea ce o aduce în pragul falimentului.

În urma verificărilor efectuate în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, s-au constatat deficiențe și nereguli în activitatea de management a companiei. Una dintre principalele probleme identificate a fost neîncasarea facturilor într-o sumă atât de mare. Dintr-un total de aproximativ 79,6 milioane de lei facturate în anul 2023, Casa Unirea a reușit să încaseze doar 26,6 milioane de lei până la data de 10 ianuarie 2024.

Situația este alarmantă și este rezultatul derulării contractelor cadru de furnizare de produse. Aproape 95% din suma facturată provine de la 14 societăți comerciale partenere, care nu și-au onorat obligațiile de plată. Cele mai vechi facturi neîncasate datează din iulie 2023 și au termene de plată depășite cu peste 100 de zile.

Mai mult decât atât, directorul general al societății, Mariana Cotoi, nu a putut prezenta documente care să ateste demersurile întreprinse pentru calcularea și facturarea penalităților de întârziere conform contractelor. Deși au fost inițiate demersuri pentru notificarea debitorilor și au fost depuse instrumente de plată în bancă, acestea au fost retrase de către directorul general în mod nejustificat.

Reprezentanții MADR au transmis că acest demers al directorului general a împiedicat recuperarea sumelor restante de la clienți și a acționat împotriva intereselor societății Casa Unirea.

Situația este una extrem de gravă, iar falimentul pare să fie iminent dacă problemele legate de facturile neîncasate nu sunt rezolvate într-un timp scurt. Casa Unirea se confruntă cu dificultăți financiare majore și este nevoie de intervenția autorităților pentru a salva compania de la colaps.

Este esențial ca MADR să ia măsuri urgente pentru recuperarea sumelor restante și pentru a asigura încasarea viitoare a facturilor. De asemenea, este necesară o investigație amănunțită pentru a stabili responsabilitățile și pentru a identifica eventualele acțiuni ilegale care au dus la această situație critică.

Casa Unirea, un important jucător în industria agroalimentară, se află acum într-un moment critic, iar viitorul său este incert. Este nevoie de acțiuni prompte și eficiente pentru a evita un deznodământ dezastruos pentru societate și pentru sectorul agroalimentar în ansamblu.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul