×

Anunț important de la Ministerul Muncii: Ce se schimbă cu pensiile de la 1 martie!?

Anunț important de la Ministerul Muncii: Ce se schimbă cu pensiile de la 1 martie!?

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus vești importante despre pensiile din România. Ce schimbări vor avea loc începând cu data de 1 martie 2024 și ce trebuie să știe toți pensionarii?

Procesul de reevaluare a dosarelor de pensie aproape finalizat

Autoritățile sunt pe cale să încheie procesul de reevaluare a dosarelor de pensie, iar peste 95% dintre acestea au fost deja revizuite. Chiar dacă mai există câteva dosare mai complexe care necesită atenție sporită, obiectivul este ca procesul să fie finalizat rapid pentru a asigura un recalcul facil al pensiilor.

Recalcularea pensiilor conform noii legi

Începând cu 1 septembrie 2024, pensiile vor fi recalculare conform noii legi a pensiilor. Pentru a determina valoarea pensiei, se va utiliza formula: Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte, unde VPR este valoarea punctului de referință (81 lei).

Componentele punctelor pentru calculul pensiei

Numărul total de puncte se obține prin adunarea punctelor contributive, punctelor stabilitate și punctelor perioade asimilate și necontributive. Punctele de necontributivitate includ anii în care ai stat în armată, în șomaj sau la facultate (0,25 puncte pentru fiecare an), în timp ce punctele de contributivitate reprezintă anii în care ai contribuit la sistemul de pensii (un punct pentru fiecare an).

Adoptarea normelor și implementarea softului specializat

Data de 4 martie este termenul limită pentru adoptarea normelor necesare în procesul de recalculare a pensiilor. Pentru a asigura corectitudinea și eficiența acestui proces, se va utiliza un soft specializat care va facilita calculul conform noii legi a pensiilor.

Este esențial ca toți pensionarii să fie informați cu privire la aceste modificări și să fie pregătiți pentru noile schimbări care vor avea un impact direct asupra pensiilor lor.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul