×

ANAF intensifică controalele asupra persoanelor cu conturi la băncile din România

ANAF intensifică controalele asupra persoanelor cu conturi la băncile din România

Autoritățile fiscale din România sunt pe picior de război în ceea ce privește verificarea veniturilor persoanelor fizice, iar cei cu conturi la băncile din țară se află sub lupa ANAF-ului.

Campanie intensivă de verificare a veniturilor

ANAF a demarat o campanie agresivă de control, concentrându-se pe sectoarele considerate de risc, precum serviciile de înfrumusețare, promovarea online și tranzacțiile cu criptomonede. Această mișcare a generat rezultate semnificative în ultimul an și se anunță că perspectivele pentru 2024 sunt chiar mai ambițioase.

Rezultate semnificative în 2023

Rapoartele recente arată că în primele trei luni din 2023 au fost finalizate 512 acțiuni de control, marcând o creștere semnificativă de 80% față de aceeași perioadă a anului anterior. Aceste controale au condus la 127 de decizii de impunere în valoare totală de 53,5 milioane de lei.

Persoanele vizate de controale

ANAF pune accentul pe diferențele semnificative între veniturile declarate și cele estimate, având în vizor persoanele care activează în domeniile înfrumusețării, promovării online și tranzacționării cu criptomonede. Astfel, coafezele, influencerii și investitorii în criptomonede sunt printre cei vizați de aceste controale amănunțite.

Atenție sporită pentru discrepanțe semnificative

Sunt monitorizate îndeaproape persoanele pentru care se constată discrepanțe de peste 50.000 de lei între veniturile declarate și cele estimate, iar consecințele pot fi serioase pentru cei implicați.

Provocări legate de implementarea e-Facturii

Chiar dacă implementarea e-Facturii a adus beneficii, a adus și provocări suplimentare atât pentru contribuabili, cât și pentru autoritățile fiscale. Procesul de înregistrare în Spațiul Virtual Privat, obținerea semnăturii electronice și încărcarea facturilor în sistem sunt aspecte sensibile pentru mulți, iar necesitatea de a respecta noile reguli este în atenția tuturor.

Discuții în cadrul dezbaterilor

În cadrul dezbaterii „FISC versus Cetățean” organizată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului, reprezentanții ANAF au recunoscut provocările actuale și au asigurat că se fac eforturi pentru remedierea problemelor.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul