×

Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal se ridică la 88,12 milioane de euro: Cât primesc fermierii pentru culturile lor.

Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal se ridică la 88,12 milioane de euro: Cât primesc fermierii pentru culturile lor.

Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal se ridică la 88,12 milioane de euro: Cât primesc fermierii pentru culturile lor

Fondurile totale alocate de la bugetul de stat pentru ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2023 se ridică la peste 438,3 milioane de lei, respectiv 88,12 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotărâre postat în transparență decizională de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Ajutor financiar pentru fermierii români

Anul 2023 aduce vești bune pentru fermierii din sectorul vegetal care vor beneficia de ajutoare naționale tranzitorii în valoare totală de peste 88 de milioane de euro. Aceste fonduri sunt destinate sprijinirii agricultorilor în activitățile agricole și reprezintă un important suport financiar pentru dezvoltarea sectorului vegetal în România.

Culturile eligibile pentru ajutoare

Potrivit proiectului de act normativ, ajutoarele naționale tranzitorii vor fi acordate pentru diverse culturi amplasate pe teren arabil. Printre acestea se numără cerealele pentru boabe (grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez), leguminoasele pentru boabe (mazăre, fasole), rădăcinoasele (cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere), plantele industriale (in pentru fibră, cânepă pentru fibră), plantele uleioase (floarea-soarelui, rapiță, soia boabe, in pentru ulei) și alte plante industriale cum ar fi tutunul, plantele medicinale și aromatice.

Suma alocată pentru fiecare cultură

Din suma totală de peste 88 de milioane de euro, aproximativ 84,88 de milioane de euro vor fi alocate pentru culturile amplasate pe teren arabil. Alte sume vor fi destinate culturilor precum tutunul, sfecla de zahăr, hameiul și plantele industriale pentru fibră și ulei.

Beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii

Prevederile hotărârii se aplică unui număr de aproximativ 557.000 de beneficiari de ajutoare naționale tranzitorii în sectorul vegetal. Aceștia vor putea accesa aceste fonduri pentru a asigura capitalul financiar necesar pentru desfășurarea activităților agricole și pentru a sprijini dezvoltarea agriculturii în România.

Contribuția la dezvoltarea sectorului vegetal

Acordarea ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal reprezintă o măsură importantă pentru sprijinirea fermierilor români și asigurarea capitalului financiar necesar în activitățile agricole. Aceste fonduri contribuie la dezvoltarea sectorului vegetal din România și susțin creșterea producției agricole în țară.

Sursă: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)

Partajează acest conținut:

Publică comentariul