×

Zelenski refuză demisia comandantului armatei ucrainene Valerii Zalujni

Zelenski refuză demisia comandantului armatei ucrainene Valerii Zalujni

Zelenski refuză demisia comandantului armatei ucrainene Valerii Zalujni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat demisia comandantului armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujni, alimentând speculații cu privire la posibilitatea demiterii acestuia, potrivit publicației The Guardian.

Tensiuni între Zelenski și Zalujni

Relațiile dintre cei doi oficiali se află într-un impas de mai multe săptămâni, după eșecul unei contraofensive ucrainene. Cu toate acestea, mulți observatori consideră că decizia președintelui de a-l demite pe Zalujni este șocantă.

Oleksii Goncearenko, un deputat ucrainean din opoziție și susținător al generalului Zalujni, a declarat că a aflat că președintele Zelenski i-a cerut demisia acestuia, însă Zalujni a refuzat. Deputatul consideră că această situație se datorează unui conflict de personalitate.

Speculații cu privire la demitere

Apariția unor speculații cu privire la o posibilă demitere a lui Zalujni a alimentat discuțiile în mediul online. Cu toate acestea, Ministerul Apărării a negat rapid aceste zvonuri, afirmând că nu este adevărat că generalul ar urma să fie demis.

Deși situația pare să se fi calmat, este posibil ca președintele Zelenski să ia în considerare demiterea comandantului armatei și înlocuirea acestuia cu Kirilo Budanov, comandantul serviciilor militare de spionaj. Budanov ar avea în sarcină operațiuni sub acoperire împotriva Moscovei.

Viitorul strategiei militare

Este neclar cum va arăta o strategie militară alternativă în cazul demiterii lui Zalujni. Cu pozițiile consolidate ale Rusiei și cu necesitatea de a obține sprijin financiar și militar de la Statele Unite, Ucraina trebuie să găsească soluții pentru a-și asigura securitatea pe termen lung.

Pentru moment, prioritatea Ucrainei este să convingă Congresul Statelor Unite să aprobe o anvelopă financiară în valoare de 61 de miliarde de dolari, care să asigure livrări de armament din partea SUA.

În acest context, demiterea sau menținerea lui Zalujni la conducerea armatei ucrainene va avea un impact semnificativ asupra politicii de apărare a țării și asupra relațiilor cu aliații internaționali.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul