×

Virusul gripei aviare H5N1 găsit în laptele pasteurizat din SUA – Autoritățile avertizează despre posibile riscuri

Virusul gripei aviare H5N1 găsit în laptele pasteurizat din SUA – Autoritățile avertizează despre posibile riscuri

Virusul gripei aviare H5N1 găsit în laptele pasteurizat din SUA – Autoritățile avertizează despre posibile riscuri

Descoperirea virusului H5N1 în laptele pasteurizat din SUA

Autoritățile americane au anunțat marți că au detectat urme ale virusului H5N1 în lapte de vacă pasteurizat, generând îngrijorări cu privire la posibile riscuri pentru sănătatea consumatorilor. În urma unei ample verificări naționale, particule virale au fost identificate în laptele provenit de la animalele afectate, în sistemul de prelucrare și la raft.

Riscul pentru sănătatea umană și măsurile luate de FDA

Cu toate că virusul H5N1 a fost descoperit în laptele pasteurizat, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) asigură că pasteurizarea ar trebui să elimine agentul patogen până la un nivel care să nu prezinte un risc semnificativ pentru sănătatea consumatorilor. Chiar și în contextul focarului de gripă aviară A (H5N1), care a afectat efectivele de vaci de lapte din țară, vacile nu au prezentat simptome grave.

Investigarea detaliată a probelor pozitive de către experții de la FDA

Experții de la FDA sunt angajați într-o investigație mai amănunțită a probelor pozitive, folosind studii de viabilitate a ouălor. Aceste studii implică injectarea unui eșantion într-un ou de găină embrionat pentru a verifica dacă virusul este activ și se replică. Analize suplimentare sunt în curs de desfășurare pentru laptele de pe rafturile magazinelor din întreaga țară, iar se fac eforturi pentru a evalua eventuale diferențe între diferite tipuri de produse lactate.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul