×

Valul îngrozitor de execuții în Iran – Amnesty International cere acțiuni urgente

Valul îngrozitor de execuții în Iran – Amnesty International cere acțiuni urgente

Închisorile din Iran au devenit scene ale unor adevărate tragedii umane, unde sute de oameni sunt executați într-un mod îngrozitor. Această situație a stârnit indignarea Amnesty International, care cere acțiuni urgente din partea comunității internaționale pentru a opri acest val de execuții.

Situația ingrijorătoare din Iran

Numărul execuțiilor în Iran a atins cote alarmante în 2023, cu cel puțin 853 de persoane executate, dintre care peste jumătate din cauza infracțiunilor legate de droguri. Aceasta reprezintă cel mai mare număr de execuții din 2015 și o creștere dramatică față de anii precedenți.

Creșterea alarmantă a execuțiilor

Amnesty International a remarcat o creștere de 48% față de anul anterior și de 172% față de 2021. Organizația atrage atenția asupra faptului că autoritățile iraniene folosesc pedeapsa capitală pentru a intimida populația și a-și consolida puterea, mai ales după revolta „Femei, viață, libertate” care a zguduit țara.

Reacția comunității internaționale

În lipsa unei reacții puternice la nivel mondial, Amnesty avertizează că Iranul ar putea continua să execute mii de persoane în viitor, fără consecințe. Condamnând politicile antidrog ale Republicii Islamice, organizația subliniază că mulți dintre cei executați sunt opozanți sau membri ai minorităților etnice asuprite.

Apel la acțiune

Diana Eltahawy, director regional adjunct pentru Orientul Mijlociu la Amnesty International, a subliniat că este crucial ca comunitatea internațională să intervină pentru a opri aceste execuții inumane. Este necesară o acțiune fermă pentru a proteja drepturile omului și pentru a opri abuzurile din închisorile iraniene.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul