×

Secretarul de stat care l-a lăsat pe Ciolacu fără certificat de revoluționar a fost demis de un funcționar influent

Secretarul de stat care l-a lăsat pe Ciolacu fără certificat de revoluționar a fost demis de un funcționar influent

Funcționarul influent care l-a ajutat pe Ciolacu să-l demită pe secretarul de stat

Silviu Gabriel Barbu – șeful Corpului de control al primului ministru

Funcționarul influent care a jucat un rol crucial în demiterea secretarului de stat care l-a lăsat pe Marcel Ciolacu fără certificat de revoluționar este nimeni altul decât Silviu Gabriel Barbu, șeful Corpului de control al primului ministru. Acesta este un fost judecător cu o experiență de 7 ani și acumulează o pensie împreună cu salariul său de secretar de stat, în valoare totală de 7.500 de euro net pe lună.

O carieră diversificată și bogată în experiență

Silviu Gabriel Barbu, în vârstă de 53 de ani, a absolvit liceul în 1988 în Slatina și a urmat apoi Facultatea de Drept, pe care a încheiat-o în 1994. Timp de 10 ani, a lucrat ca procuror și a ocupat funcția de director al penitenciarului Codlea. În 2006, a decis să se implice în politică și a devenit consilier prezidențial al lui Traian Băsescu pentru câteva luni.

Începând cu anul 2007, a ocupat funcția de Consilier de Stat în Departamentul Constituțional Legislativ. Tot în aceeași perioadă, a devenit și judecător, poziție pe care a deținut-o până în 2012, când a fost transferat la Ministerul Afacerilor Externe, promovat de Titus Corlățean. Până în 2016, a fost inspector general al Afacerilor Externe – Director al Corpului de Control și Evaluare Diplomatică din Ministerul Afacerilor Externe.

O carieră internațională și implicarea în justiție

Din 2016 până în 2018, Silviu Gabriel Barbu a lucrat ca diplomat și trimis în Zimbabwe și Malawi în calitate de însărcinat cu afaceri al României. În același an, a fost numit și magistrat detașat la MAE – Agentul Guvernamental pentru CJUE, iar apoi s-a întors în calitate de judecător, direct la Curtea de Apel București, până în decembrie 2020.

În calitate de judecător, Silviu Gabriel Barbu a sesizat Curtea Constituțională în procesul deschis de Ministerul Apărării Naționale, care contesta decizia președintelui Klaus Iohannis de prelungire cu un an a mandatului deținut de Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major General al armatei. Curtea Constituțională a dat dreptate MApN și a decis că decizia președintelui era legală.

Concluzie

Silviu Gabriel Barbu, șeful Corpului de control al primului ministru, a fost figura cheie în demiterea secretarului de stat care l-a lăsat pe Marcel Ciolacu fără certificat de revoluționar. Cu o carieră diversificată și bogată în experiență, Barbu a ocupat diverse poziții în justiție și în afaceri externe. Rolul său în această demitere a ridicat multe întrebări și a atras atenția publicului asupra influenței pe care o poate avea un funcționar în astfel de situații.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul