×

Românii vor plăti o nouă taxă pentru concediul medical: Câți bani li se vor tăia din salariu?

Românii vor plăti o nouă taxă pentru concediul medical: Câți bani li se vor tăia din salariu?

Românii vor plăti o nouă taxă pentru concediul medical: Câți bani li se vor tăia din salariu?

În acest an, românii care se îmbolnăvesc vor simți impactul unei noi taxe care va afecta indemnizațiile pentru concediul medical. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 115/2023, adoptată recent în România, se introduce un impozit de 10% pentru Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) asupra indemnizațiilor pentru concediul medical.

O taxă care afectează toate categoriile de contribuabili

Această schimbare fiscală nu afectează doar angajații, ci și alte categorii de contribuabili, inclusiv Persoanele Fizice Autorizate (PFA-uri), profesioniștii liberali și cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale. Noua taxă se adaugă impozitului de 10% deja existent și contribuțiilor de asigurări sociale, generând îngrijorare în rândul populației.

Cum va fi afectată indemnizația pentru concediul medical?

Indemnizațiile pentru concediile medicale, care acoperă o gamă variată de situații medicale, cum ar fi bolile obișnuite, accidentele, maternitatea, îngrijirea copiilor bolnavi sau afecțiunile oncologice, vor fi acum impozitate cu o cotă de 10% pentru CASS. Cu toate acestea, se face o excepție importantă pentru indemnizațiile acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, care rămân neafectate de CASS conform Legii nr. 346/2002.

Povara fiscală pentru antreprenori și contribuabili

Acest impozit nu este doar o povară pentru angajați, ci și pentru antreprenorii PFA, profesioniștii liberali și alți contribuabili care aleg să se asigure pentru concedii medicale. Modificările fiscale sunt reglementate de OUG 115/2023, publicată în Monitorul Oficial pe 15 decembrie 2023, și aduce ajustări art. 155 din Legea 226/2015 – Codul fiscal.

Această nouă taxă pentru concediul medical ridică îngrijorări și nemulțumire în rândul românilor. Este important ca autoritățile să ofere transparență și să explice în mod clar cum se vor distribui acești bani și ce beneficii vor avea contribuabilii în urma acestei taxe. Într-o perioadă în care mulți români se luptă cu dificultățile financiare cauzate de pandemie, adăugarea unei noi taxe poate avea un impact semnificativ asupra bugetului personal.

În final, este esențial ca guvernul să găsească soluții pentru a asigura un echilibru între necesitățile sistemului de sănătate și dificultățile financiare ale populației, astfel încât românii să poată beneficia în continuare de asistență medicală de calitate.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul