×

Românii cu venituri lunare sub 750 de lei vor primi ajutor de la stat! Cererea trebuie depusă

Românii cu venituri lunare sub 750 de lei vor primi ajutor de la stat! Cererea trebuie depusă

Guvernul anunță schimbări importante în ajutorul pentru românii cu venituri mici

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat joi că guvernul a aprobat modificări în ceea ce privește un ajutor esențial pentru românii cu venituri lunare sub 2.000 de lei. Aceste schimbări includ o creștere a limitei de venit și acordarea de carduri sociale pentru alimente și mese calde.

Carduri sociale pentru alimente și mese calde

Persoanele vulnerabile cu venituri sub 2.000 de lei vor beneficia de carduri sociale pentru alimente și mese calde, conform Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Această măsură este menită să ajute persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare și să le ofere acces la alimentație adecvată.

Creșterea limitei de venit

Înainte, limita de venit pentru a beneficia de ajutor era de 1.700 de lei. Cu noile modificări, românii cu venituri lunare sub 2.000 de lei vor putea solicita acest ajutor de la stat. Această creștere a limitei de venit va permite unui număr mai mare de persoane să beneficieze de sprijinul financiar necesar.

Tichete sociale pe suport electronic

Conform proiectului, în anul 2024, tichetele sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde vor avea o valoare nominală de 250 de lei și vor fi acordate o dată la 2 luni. În perioada 2025-2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 de lei și vor fi acordate o dată la 6 luni. Aceste tichete vor fi distribuite beneficiarilor prin intermediul cardurilor sociale, asigurându-se astfel că ajutorul ajunge direct la cei care au nevoie de el.

Cine sunt beneficiarii?

Printre beneficiarii acestui ajutor se numără pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din casele de pensii sectoriale, copiii şi adulţii cu handicap grav, accentuat sau mediu, familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere şi familiile monoparentale cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei. În perioada 2025-2027, vor fi eligibili pensionarii cu vârsta de minim 65 de ani, persoanele cu handicap, familiile şi persoanele singure care au dreptul la ajutorul de incluziune conform Legii nr. 196/2016.

Utilizarea sprijinului

În anul 2024, sprijinul acordat prin cardurile sociale poate fi utilizat pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau mese calde. În perioada 2025-2027, acesta poate fi utilizat exclusiv pentru achiziţionarea de hrană preparată, respectiv mese calde. Sumele disponibile pe cardurile sociale vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor. De asemenea, în anul 2024, pachetele cu alimente vor fi în cuantum maxim de 125 de lei și se vor acorda o dată la 6 luni, iar în perioada 2025-2027, aceeași sumă va fi acordată o dată la 6 luni.

Concluzie

Aceste schimbări în ajutorul pentru românii cu venituri mici reprezintă o măsură importantă pentru a asigura că cei mai vulnerabili membri ai societății au acces la alimentație adecvată. Prin creșterea limitei de venit și acordarea de carduri sociale pentru alimente și mese calde, guvernul își propune să reducă povara financiară asupra familiilor cu venituri mici și să ofere sprijinul necesar într-un mod eficient și transparent.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul