×

Președinta Ungariei demisionează în urma scandalului de grațiere a unui condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor

Președinta Ungariei demisionează în urma scandalului de grațiere a unui condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor

Președinta Ungariei demisionează în urma scandalului de grațiere a unui condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat după ce s-a aflat că a grațiat un bărbat condamnat într-un dosar de abuz sexual asupra copiilor de la o casă de copii. Această decizie a venit în urma unui scandal care a stârnit nedumerire și neliniște în rândul populației.

Un aliat cheie al premierului ungar Victor Orban

Katalin Novak, în vârstă de 46 de ani, era un aliat cheie al lui premierul ungar Victor Orban și a fost aleasă în funcția de președinte al Ungariei în 2022. Ea a fost cunoscută pentru susținerea deschisă a valorilor tradiționale ale familiei și protecției copiilor.

Grațierea unui condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor

Bărbatul pe care Novak l-a grațiat fusese condamnat la peste trei ani de închisoare în 2018 pentru că a făcut presiuni asupra victimelor să își retragă acuzațiile care îl vizau pe directorul casei de copii. În același dosar, directorul casei de copii a primit opt ani de detenție pentru abuzuri asupra copiilor în perioada 2004-2016.

O greșeală care a provocat nedumerire și neliniște

Într-un mesaj televizat, Katalin Novak și-a recunoscut greșeala și a declarat că grațierea a provocat nedumerire și neliniște pentru mulți oameni. Ea a afirmat că a făcut o greșeală și a decis să demisioneze în urma acestui scandal.

Implicarea altor figuri politice

Implicată în grațierea acestui bărbat a fost și Judit Varga, o figură proeminentă a partidului Fidesz și ministru al Justiției de atunci al Ungariei. Varga urma să fie pusă în fruntea listei candidaților partidului la alegerile pentru Parlamentul European. Totuși, într-o postare pe Facebook, ea a anunțat că își asumă responsabilitatea politică pentru aprobarea grațierii și se retrage din viața publică. Varga a demisionat și din calitatea de membru al parlamentului ungar.

Scandalul de grațiere a condamnatului pentru abuz sexual asupra copiilor a avut un impact puternic în Ungaria, iar demisia președintei Katalin Novak reprezintă un răspuns la această situație. Așteptăm să vedem cum se vor desfășura evenimentele în continuare și care vor fi consecințele politice ale acestui scandal.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul