×

Oficiali militari ucraineni de rang înalt acuzați de fraudă cu arme în valoare de 40 de milioane de dolari

Oficiali militari ucraineni de rang înalt acuzați de fraudă cu arme în valoare de 40 de milioane de dolari

SUSPECTAȚI DE FRAUDĂ CU ARME ÎN UCRAINA

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat descoperirea unei fraude de proporții în cadrul unui contract privind achiziția de arme de către armata țării. Potrivit anchetei, fraudă în valoare de 40 de milioane de dolari implică oficiali militari ucraineni de rang înalt și șefi de companii afiliate, conform Reuters.

Conform sursei citate, Ministerul Apărării al Ucrainei a confirmat acest anunț și a recunoscut că unii dintre oficialii săi au fost implicați în acest caz de corupție. Lupta împotriva corupției este o problemă majoră pentru Ucraina, în special în contextul în care țara a fost invitată să adere la Uniunea Europeană.

Potrivit SBU, investigația a scos la iveală că oficialii Ministerului Apărării și managerii furnizorului de arme Lviv Arsenal au furat aproximativ 1,5 miliarde de grivne din bugetul destinat achiziției de obuze. Această sumă a fost alocată pentru achiziționarea a 100.000 de obuze de mortar destinate armatei ucrainene. Cu toate acestea, plata a fost făcută în avans în august 2022, dar armele nu au fost niciodată livrate.

Ancheta a relevat că o parte din fondurile furate au fost transferate în conturi bancare din străinătate. Într-o operațiune recentă, un suspect a fost reținut în timp ce încerca să treacă granița.

Această fraudă masivă arată că corupția continuă să fie o problemă gravă în Ucraina, chiar și la nivel înalt în instituțiile statului. Demiterea fostului ministru al Apărării, Oleksii Reznikov, în septembrie anul trecut, în urma unor cazuri de corupție, demonstrează că această luptă este departe de a fi câștigată.

Este esențial ca Ucraina să ia măsuri concrete pentru a eradica corupția și pentru a asigura o guvernare transparentă și responsabilă. Doar prin eliminarea corupției și consolidarea statului de drept, Ucraina poate avansa în procesul de aderare la Uniunea Europeană și poate asigura un viitor prosper pentru cetățenii săi.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul