×

O pensionară din Rusia, condamnată la închisoare pentru critica războiului din Ucraina

O pensionară din Rusia, condamnată la închisoare pentru critica războiului din Ucraina

Pensionară din Rusia condamnată la închisoare pentru criticarea războiului din Ucraina

Un tribunal din Rusia a condamnat o pensionară în vârstă de 72 de ani la o pedeapsă de 5 ani și jumătate de închisoare pentru că a criticat războiul din Ucraina. Evghenia Maiboroda, acuzată că a distribuit mesaje ostile ofensivei ruse în Ucraina, a fost găsită vinovată de „difuzarea de informații false” și de „acte extremiste”. Potrivit tribunalului din orașul Șahtîi, din regiunea Rostov, pensionara va trebui să-și ispășească pedeapsa într-o colonie penitenciară în regim obișnuit.

Acuzațiile și justificarea

Ea a fost acuzată că a publicat informații despre numărul soldaților ruși uciși și a distribuit un video emoționant despre conflictul din Ucraina. Evghenia Maiboroda a explicat că a făcut aceste publicații din cauza faptului că fratele ei a fost afectat de tirurile din centrul-est al Ucrainei. Cu toate acestea, ea a pledat vinovată, refuzând să recunoască că a acționat din „ură”, așa cum susțineau acuzatorii.

Reprimarea opoziției și criticii războiului

De la începutul ofensivei Kremlinului în Ucraina în februarie 2022, mii de ruși care critică conflictul au fost condamnați la amenzi și pedepse grele cu închisoarea. Această condamnare a unei pensionare de 72 de ani adaugă numărului în creștere al celor care suferă consecințele reprimării opoziției și a criticilor la adresa războiului.

Situația opoziției în Rusia

Majoritatea figurilor importante ale opoziției ruse sunt fie în închisoare, fie au fugit din țară pentru a evita persecuția. Această situație ridică întrebări cu privire la libertatea de exprimare și la respectarea drepturilor omului în Rusia.

Sursa: Monitorul de Cluj

Partajează acest conținut:

Publică comentariul