×

Numerarul revine în forță în Europa, contracarând trendul utilizării cardului.

Numerarul revine în forță în Europa, contracarând trendul utilizării cardului.

Numerarul revine în forță în Europa, contracarând trendul utilizării cardului.

Creșterea utilizării numerarului în Europa

Într-o lume tot mai digitalizată, se pare că numerarul își face loc din ce în ce mai mult în economia europeană. Directorul juridic al BNR, Alexandru Păunescu, a observat o tendință crescătoare a inițiativelor de utilizare a banilor cash în țările europene, contracarând astfel trendul de creștere a plăților electronice.

Exemple de țări care promovează utilizarea numerarului

În prezent, țări precum Germania și Danemarca acordă un rol important accesului la numerar, subliniind importanța acestuia în sistemul financiar. Mai mult, Franța a impus un plafon de 1.000 de euro pentru plățile cash ale consumatorilor, în timp ce Slovacia a stabilit un plafon de 5.000 de euro pentru plățile în numerar.

Argumente pentru menținerea utilizării numerarului

Potrivit oficialului BNR, banii cash rămân esențiali pentru anumite categorii de oameni care cred în folosirea lor atât pentru cumpărături, cât și pentru economisire. De asemenea, simțul de siguranță și control pe care îl oferă banii fizici în buzunar nu poate fi înlocuit complet de tranzacțiile electronice.

Tendințe internaționale și implicațiile utilizării numerarului

În contextul global al digitalizării, există încă state care nu impun restricții pentru plățile cash, precum Germania, Țările de Jos sau Austria. Această diversitate de abordări reflectă diversitatea culturală și economică a Europei, subliniind importanța menținerii opțiunii de plată cu numerar.

Sursa: BNR, Europa FM

Partajează acest conținut:

Publică comentariul