×

Noi tarife pentru roviniete în România: Cât vei plăti în funcție de mașină?

Noi tarife pentru roviniete în România: Cât vei plăti în funcție de mașină?

Modificări ale tarifelor pentru roviniete în România

Modificări ale tarifelor pentru roviniete în România

Anul 2024 aduce schimbări importante pentru șoferii români, odată cu adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică prețurile și perioadele de valabilitate ale rovinietelor. Guvernul a decis să adapteze aceste taxe în funcție de tipul mașinii, eliminând rovinieta cu valabilitate de 7 și 90 de zile pentru autoturismele mici și cele cu masa sub 3,5 tone și introducând variante cu valabilitate de o zi, 10 zile și 60 de zile.

Tarife diferite în funcție de tipul vehiculului

Tarifele pentru roviniete diferă în funcție de tipul vehiculului. De exemplu, pentru autoturisme, taxa de rovinietă este de 2,5 euro pentru o zi, 5,3 euro pentru 30 de zile și 28 euro pentru un an. În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa sub 3,5 tone, tarifele sunt de 8,6 euro pentru o zi, 18,2 euro pentru 30 de zile și 96 euro pentru un an.

Tarife variate în funcție de categoria de masă

Pentru a asigura o abordare corectă, tarifele variază și în funcție de categoria de masă a vehiculelor. De exemplu, vehiculele de transport marfă cu masa cuprinsă între 3,5 tone și 7,5 tone vor plăti 4 euro pentru o zi, 32 euro pentru 30 de zile și 320 euro pentru 12 luni. Pentru cele cu masa între 7,5 tone și 12 tone, tarifele sunt de 7 euro pentru o zi, 56 euro pentru 30 de zile și 560 euro pentru un an.

Excepții de la plata tarifului de utilizare a rovinietei

Există câteva categorii de autoturisme care vor fi exceptate de la plata tarifului de utilizare a rovinietei. Printre acestea se numără vehiculele tip ambulanță deținute de autorități sau entități publice (nu și cele private) și cele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, eliminându-se condiția de desfășurare a transportului numai pe raza teritorial-administrativă a unei localități.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul