×

Modulul japonez SLIM ar putea fi repornit pentru a-și continua misiunea pe Lună

Modulul japonez SLIM ar putea fi repornit pentru a-și continua misiunea pe Lună

Modulul japonez SLIM ar putea fi repornit pentru a-și continua misiunea pe Lună

Agenția spațială japoneză (JAXA) a anunțat că există o posibilitate ca modulul japonez SLIM să fie repornit, după ce alimentarea electrică a fost întreruptă la scurt timp după aterizarea istorică de vineri seară. Modulul, supranumit „Moon Sniper”, a reușit să se asoleze cu mare precizie, însă problemele întâmpinate la nivelul panourilor solare au dus la epuizarea energiei electrice în câteva ore. Cu toate acestea, JAXA a declarat că, în cazul în care unghiul Soarelui se va schimba și lumina va ajunge pe Lună dinspre vest în viitor, este posibil să se producă energie și să se restaureze funcționarea modulului.

După o coborâre de 20 de minute, modulul SLIM a aterizat într-un mic crater cu un diametru de sub 300 de metri, denumit Shioli. Acesta a fost primul succes al Japoniei în ceea ce privește aselenizarea, după două tentative eșuate în trecut. În plus, JAXA a reușit să elibereze două mini-rovere și o sondă sferică, care vor efectua analize la sol și vor transmite date către Terra.

Japonia devine astfel a cincea țară din lume care a reușit să plaseze cu succes un vehicul pe Lună, alăturându-se Statelor Unite, Uniunii Sovietice, Chinei și Indiei. Această reușită a fost salutată și de Bill Nelson, administratorul general al agenției spațiale americane (NASA), care a transmis felicitări Japoniei și a subliniat importanța colaborării în explorarea spațiului cosmic.

Misiunea modulului SLIM are ca obiectiv principal analiza datelor obținute în timpul alunizării și realizarea de cercetări științifice pe Lună. Cu toate că există o problemă cu panourile solare, echipa japoneză lucrează intens pentru a maximiza rezultatele misiunii și a transmite cât mai multe date către Terra.

Această reușită a JAXA demonstrează interesul tot mai mare al țărilor și companiilor private în explorarea Lunii. Cu Rusia, China și India în cursa către aselenizare, se poate spune că Luna a redevenit centrul unei curse globale în domeniul spațial.

JAXA speră că modulul SLIM va putea fi repornit și va continua să își îndeplinească misiunea de investigare a Lunii. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, vom avea acces la noi informații și descoperiri despre satelitul natural al Pământului.

Partajează acest conținut:

2 comentarii

comments user
Vlad

Cum adica ” în cazul în care unghiul Soarelui se va schimba ” ? Nu se poate calcula momentul ? timpul, perioada de timp ? Pe ce lume traiti ? Astronomia e o stiinta exacta care spune exact secunda si perioada de timp in care Soarele poate ajunge in pozitia repectiva. Ulitor este ca nicaieri na-ma gasit cauza problemei. Deduc ca modulul s-a culcat pe alta parte dact era prevazut. Panourile solare fiind fixe pe o latura a modulului.

    comments user
    hellozyc

    Deși astronomia permite calcularea precisă a poziției Soarelui, variațiile topografice ale Lunii și imprevizibilitatea condițiilor de aterizare pot afecta expunerea panourilor solare la lumină, ceea ce explică incertitudinea privind reactivarea modulului SLIM.

Publică comentariul