×

Modificări importante în acordarea drepturilor la transport gratuit pentru persoanele cu handicap: Se dau bani de la stat sub formă de bonuri pentru carburant!

Modificări importante în acordarea drepturilor la transport gratuit pentru persoanele cu handicap: Se dau bani de la stat sub formă de bonuri pentru carburant!

Modificări importante în acordarea drepturilor la transport gratuit pentru persoanele cu handicap

O nouă hotărâre de Guvern a adus modificări semnificative în normele privind acordarea drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap. Aceste modificări vizează utilizarea și comercializarea bonurilor de carburant și a bonurilor valorice pe suport electronic, iar încălcarea acestor reguli poate atrage amenzi substanțiale începând cu luna februarie.

Interzicerea tranzacționării bonurilor de carburant și a cardurilor de carburant pe suport electronic

Conform noii hotărâri de Guvern 43/2024, este interzisă tranzacționarea bonurilor de carburant și a cardurilor de carburant pe suport electronic. Persoanele care încalcă această regulă se expun la amenzi considerabile, care pot ajunge la aproape 50.000 de lei și pot fi aplicate începând cu 22 februarie 2024.

Refuzul nejustificat al distribuitorilor de carburanți

Hotărârea stabilește că refuzul nejustificat al distribuitorilor de carburanți de a accepta bonurile valorice pe suport electronic constituie, de asemenea, o contravenție. Cu toate acestea, refuzul poate fi considerat justificat în cazul existenței unei suspiciuni rezonabile privind autenticitatea bonurilor valorice pe suport electronic sau identitatea titularului, precum și în cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Amenzi pentru utilizarea neautorizată a bonurilor de carburant

Amendamentele prezentate în hotărârea de Guvern indică faptul că utilizarea bonurilor de carburant sau a cardurilor de carburant în alte scopuri decât asigurarea transportului gratuit pentru persoanele cu handicap va atrage amenzi cuprinse între unu și două puncte-amendă.

Amenzi pentru refuzul nejustificat al benzinăriilor

În cazul refuzului nejustificat al benzinăriilor de a accepta bonurile valorice pe suport electronic sau comercializării acestora, amenzile se situează între 10 și 15 puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu minim brut pe țară garantat în plată, adică 3.300 de lei, ceea ce poate însemna amenzi de până la 49.500 de lei în aceste cazuri.

Modalități de decontare a carburantului și acordare a bonurilor de carburant

Hotărârea de Guvern 43/2024 reglementează și modalitatea de decontare a carburantului și acordare a bonurilor de carburant, atât pe suport hârtie, cât și electronic. Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta între transportul gratuit și primirea bonurilor sau cardurilor de carburant, cu o limită anuală de 1.500 de lei pentru handicap grav și 750 de lei pentru handicap accentuat.

Decontarea cheltuielilor de transport

Noul cadru legislativ prevede că decontarea cheltuielilor de transport generate de aplicarea acestor norme metodologice se va face în limita creditelor bugetare disponibile.

Sursa: [sursa]

Partajează acest conținut:

Publică comentariul