×

Ministrul Agriculturii propune modificări importante în regulamentul UE privind Politica Agricolă Comună.

Ministrul Agriculturii propune modificări importante în regulamentul UE privind Politica Agricolă Comună.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a propus modificări importante în regulamentul UE privind Politica Agricolă Comună (PAC) pentru perioada 2023-2027, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit de la Bruxelles.

România cere modificarea regulamentului UE privind PAC

Într-o mișcare neobișnuită, România va solicita luni în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit de la Bruxelles modificarea regulamentului UE referitor la PAC, pentru a elimina măsurile de mediu care pun o presiune semnificativă asupra fermierilor. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat necesitatea acestei schimbări urgente, evidențiind că actuala politică agricolă comună nu este eficientă pentru fermieri.

Modificări propuse pentru regulamentul PAC 2023-2027

Printre modificările solicitate se numără revizuirea GAEC 8 și posibila extindere a revizuirii la alte GAEC, în special GAEC 6 și 7, pentru perioada 2025-2027. De asemenea, se propune scutirea fermelor mici, sub 10 hectare, de la controalele de condiționalitate, scutirea fermierilor ecologici de la cerințele GAEC 7 și GAEC 8, precum și eliminarea controalelor ecocondiționalității pentru fermierii supuși condiționalității. De asemenea, se va examina numărul de modificări posibile ale DSP-urilor.

Dezbaterea la Consiliul AgriFish de la Bruxelles

În cadrul întâlnirii Consiliului AgriFish de la Bruxelles, delegația română va aduce în atenție propunerile de simplificare din partea Comisiei Europene pentru reducerea poverilor fermierilor din UE, aspecte legate de PAC 2023-2027 și strategia „De la fermă la consumator”. Miniștrii vor dezbate modalitățile de asigurare a unor răspunsuri structurale și rapide la criza actuală din sectorul agricol.

Alte subiecte de discuție

Delegația daneză va prezenta informații despre măsurile unilaterale de gestionare a pescuitului introduse de Regatul Unit, în timp ce Comisia va oferi detalii referitoare la utilizarea sistemului CATCH digital. În cadrul rubricii „Diverse”, delegația română va informa Comisia despre GAEC 7 și 8, delegația italiană va prezenta aspecte legate de agricultură, PAC și suveranitatea alimentară, iar reprezentanții Slovaciei vor discuta despre provocările cu care se confruntă fermierii și solicitările agricultorilor pentru un sector agricol competitiv și rezistent.

Partajează acest conținut:

Publică comentariul