×

Exporturile de petrol ale Rusiei s-au redirecționat către China și India: Rapidă adaptare la sancțiunile occidentale

Exporturile de petrol ale Rusiei s-au redirecționat către China și India: Rapidă adaptare la sancțiunile occidentale

Rusia redirecționează exporturile de petrol către China și India

Aproape întreaga cantitate de petrol exportată de Rusia în acest an a fost expediată către China și India, în urma sancțiunilor economice impuse de Occident, potrivit viceprim-ministrului Alexander Novak. Această decizie a fost luată într-o încercare de a evita sancțiunile și de a găsi noi piețe pentru exporturile de petrol ale Rusiei.

Rusia se adaptează rapid la sancțiunile occidentale

Rusia a reușit să ocolească cu succes sancțiunile impuse asupra petrolului său și să își reorienteze livrările către China și India. Împreună, aceste două țări au reprezentat aproximativ 90% din exporturile totale de țiței ale Rusiei. Viceprim-ministrul Novak a declarat că Rusia a început să dezvolte legături cu țările din Asia-Pacific înainte de impunerea sancțiunilor de către Occident, în urma conflictului din Ucraina.

Scăderea exporturilor de petrol către Europa

Ponderea Europei în exporturile de petrol ale Rusiei a scăzut semnificativ, de la aproximativ 40-45% la doar 4-5%. În schimb, China a devenit principalul partener comercial al Rusiei în ceea ce privește exporturile de petrol, cu o pondere de aproximativ 45-50%. De asemenea, India a devenit o destinație importantă pentru exporturile rusești de petrol, reprezentând aproximativ 40% din totalul exporturilor către această țară.

OPEC+ și perspectivele prețului petrolului

Viceprim-ministrul Novak a menționat că Rusia își respectă angajamentele în cadrul grupului OPEC+ și anticipează că prețul petrolului Brent va fi în jurul valorii de 80-85 dolari pe baril în anul viitor, la nivelurile actuale.

Sursă: Reuters

Partajează acest conținut:

Publică comentariul