×

Exploatarea lemnului blochează panourile fotovoltaice de la Complexul Energetic Oltenia

Exploatarea lemnului blochează panourile fotovoltaice de la Complexul Energetic Oltenia

Exploatarea lemnului blochează panourile fotovoltaice de la Complexul Energetic Oltenia

O firmă de exploatare a lemnului din Bistrița-Năsăud a blocat Planul de decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, în valoare de peste 400 de milioane de euro. Complexul Energetic Oltenia (CEO) a lansat în toamna anului 2023 o licitație pentru construirea a 4 parcuri fotovoltaice, cu putere instalată totală de peste 450 MW, menită să facă posibil procesul de conversie de la exploatarea cărbunelui la energie verde, curată.

Licitația blocată

Firma Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, deținută în ponderi egale de Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom, a scos la licitație contractele pentru construcția acestor parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 450 MW. Au fost depuse 8 oferte, din care 7 vizează toate cele 4 loturi. În luna decembrie 2023, au fost depuse două contestații identice, care practic pun în așteptare cea mai mare licitație din domeniul energetic.

Motivul contestațiilor

MIS Grup SRL, o firmă de exploatare a lemnului din Bistrița-Năsăud, și TSD Global Co. LTD., din Coreea de Sud, au contestat procedura de licitație. Acestea au reclamat că documentația de atribuire nu prevede posibilitatea ajustării prețurilor contractelor atribuite pe parcursul derulării acestora atunci când apar modificări legislative care au ca efect majorarea sau diminuarea costurilor pe baza cărora s-au fundamentat prețurile inițiale.

Concurența între două firme

O explicație pentru blocarea licitației de la CEO este faptul că acest contract este dorit și de o altă firm

Partajează acest conținut:

Publică comentariul